10 000-stappen-project

Wandelen is de laagdrempeligste manier van bewegen. Stappen kan altijd en overal: thuis, op het werk, tijdens verplaatsingen en in de vrije tijd. Dat het goed voor ons is, is bewezen. 10.000 stappen zetten − 8.000 voor 65-plussers − over een hele dag verbetert de gezondheid fundamenteel. We mogen ons vooral niet blind staren op dat cijfer want die 10.000 stappen zijn niet meteen voor iedereen haalbaar. En dat is oké. Het is een kwestie om met mondjesmaat meer te gaan bewegen want: elke stap telt! Elke stap die iemand zet, is er eentje in de goede richting. Ook kleine vorderingen maken een verschil.

Met dit project willen we elke inwoner ertoe bewegen om 10.000 stappen per dag te zetten. Meer bewegen moeten mensen natuurlijk in de eerste plaats zelf doen. Een omgeving creëren die meer beweging mogelijk maakt én stimuleert, kan daarbij wel het verschil maken. Uit wetenschappelijke studies in Vlaanderen blijkt dat straatsignalisaties van 10.000 stappen vitaal zijn om het gedrag van burgers te veranderen. Ze maken mensen bewust van het aantal stappen dat ze al zetten en zouden moeten zetten. Ze maken mensen warm om meer te stappen, om hun beste beentje voor te zetten.

Spotte je onze borden al?

Op 21 locaties in onze gemeenten vind je borden met richtingswijzers naar belangrijke plekken of gebouwen in onze vier dorpen. Deze borden bevatten telkens het aantal stappen, aantal minuten wandelen en aantal minuten fietsen vanaf die locatie. Zo zal je merken dat veel zaken dichterbij zijn dan je denkt. En wanneer je de fiets neemt of te voet gaat, weet je meteen hoeveel stappen je die dag al gezet hebt!