Aanvragen internationaal rijbewijs

Maak hier je afspraak - Internationaal rijbewijs aanvragen

Ga, voor u naar een land buiten de Europese Unie reist, altijd eerst na of het land van bestemming het Belgische rijbewijs erkent. Is dat niet het geval, dan kunt u een internationaal rijbewijs aanvragen.

Het internationaal rijbewijs wordt u uitgereikt door de gemeente van uw woonplaats. Voor buitenlands ambassadepersoneel zijn bijzondere regels van de wegcode van toepassing.

Wat moet u meebrengen?

Als u naar de gemeente gaat om het internationaal rijbewijs aan te vragen, moet u de volgende zaken meenemen:

  • een recente pasfoto
  • uw identiteitskaart
  • het geldige Belgische rijbewijs
  • 20 euro

Geldigheid

Het internationaal rijbewijs is geldig voor een periode van drie jaar vanaf de uitreikingsdatum. Als het nationale rijbewijs minder lang geldig is, neemt het internationaal rijbewijs die geldigheidsdatum over.

Als uw internationaal rijbewijs afloopt, als u het verliest of als het beschadigd of gestolen wordt, moet u tegen dezelfde voorwaarden een nieuw exemplaar aanvragen in de gemeente. Daarbij moet u het oude internationaal rijbewijs of een verklaring van diefstal door de Belgische politie mee afgeven.

In Belgiƫ mag u alleen met een internationaal rijbewijs rijden als u niet ingeschreven bent in Belgiƫ. Als Belg moet u dus op verzoek steeds uw Belgisch rijbewijs tonen.

Meer informatie over het internationale rijbewijs vindt u op de website van de Belgische Wegcode.

Meer informatie op de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer

Maak hier je afspraak - Internationaal rijbewijs aanvragen