Aanvragen internationaal rijbewijs

Maak hier je afspraak - Internationaal rijbewijs aanvragen

Ga, voor je naar een land buiten de Europese Unie reist, altijd eerst na of het land van bestemming het Belgische rijbewijs erkent. Is dat niet het geval, dan kun je een internationaal rijbewijs aanvragen.

De gemeente van je woonplaats reikt het internationaal rijbewijs uit.
Voor buitenlands ambassadepersoneel zijn bijzondere regels van de wegcode van toepassing, vraag na bij Federale overheidsdienst mobiliteit welke procedure je moet volgen.

Wat moet je meebrengen?

Maak een afspraak in het gemeentehuis om je internationaal rijbewijs aan te vragen. Als je naar het gemeentehuis gaat, moet je de volgende zaken meenemen:

  • een recente pasfoto
  • je identiteitskaart
  • het geldige Belgische rijbewijs
  • 21 euro

Geldigheid

Het internationaal rijbewijs is geldig voor een periode van drie jaar vanaf de uitreikingsdatum. Als het nationale rijbewijs minder lang geldig is, neemt het internationaal rijbewijs die geldigheidsdatum over.

Als je internationaal rijbewijs afloopt, als je het verliest of als het beschadigd of gestolen wordt, moet je tegen dezelfde voorwaarden een nieuw exemplaar aanvragen in de gemeente. Daarbij moet je het oude internationaal rijbewijs of een verklaring van diefstal door de Belgische politie mee afgeven.

In Belgiƫ mag je alleen met een internationaal rijbewijs rijden als je niet ingeschreven bent in Belgiƫ. Als Belg moet je dus op verzoek steeds je Belgisch rijbewijs tonen.

Maak hier je afspraak - Internationaal rijbewijs aanvragen