Olense Kartoenale

  • maandag 1 augustus 2022 tot donderdag 25 augustus 2022
Bibliotheek Lille
De 33ste editie van de internationale cartoonwedstrijd ‘Olense Kartoenale’ had dit jaar als hoofdthema ‘Bezoek aan het museum’. Het thema van Amnesty International was ‘recht op een eerlijk proces’. Via deze wedstrijd werden cartoonisten over heel de wereld uitgedaagd om beide thema’s zo origineel mogelijk in beeld te brengen.

Musea heb je in alle maten en gewichten: van grote prestigieuze musea met hedendaagse kunst, over verzamelingen dinosauriërs, Grieks-Romeinse amforen of militair materieel tot kleine charmante musea met allerhande curiositeiten. Een museum is als een schattenzolder, de ideale plek om je verbeelding de vrije loop te laten. En laat dat nu net zijn waar deze wedstrijd de cartoonisten wilde toe uitdagen.

Het thema van Amnesty International is ‘recht op een eerlijk proces’. Amnesty steunt zeer actief dit beginsel dat werd vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De vrijwilligers van deze organisatie voeren regelmatig actie voor een eerlijk proces van politieke gevangenen en verzetten zich tegen maatregelen die dat verhinderen. Denk maar aan de petities die zij organiseren voor (politieke) gevangenen.

De hoofdprijs ging voor het tweede jaar op rij naar Hamid Soufi uit Iran. De tweede prijs was voor de Nederlandse Anneke van Steijn. De prijs van Amnesty International werd weggekaapt door Javad Takjoo uit Iran. Net als in 2019 ging in de jeugdcategorie ging de beste Belgische inzending naar Wolfgang De Bont uit Herentals.

Aan deze 33ste editie namen 423 cartoonisten deel uit 68 verschillende landen. In totaal ging het om 1.435 ingezonden cartoons.

De hoofdprijs ging dit jaar naar Ali Ghanaat uit Iran. De prijs van Amnesty International werd weggekaapt door Carlos Amorim uit Brazilië. In de jeugdcategorie ging de beste Belgische inzending naar de 8-jarige Wolfgang De Bont uit Herentals.

Je kan de tentoonstelling van 1 augustus tot en met 27 augustus bekijken in de bib tijdens de openingsuren.

Locatie

Bibliotheek Lille
Kerkstraat 22b , 2275 Lille

Prijs

  • gratis
Naar top