Asbest

Asbest moet je verpakt aanleveren op het recyclagepark.

Jaarlijks mag je per huisadres gratis 10 asbestcementplaten binnenbrengen op het recyclagepark.

IOK Afvalbeheer geeft subsidies wanneer je meer asbest wil verwijderen.

Voor niet-hechtgebonden asbest loopt er een actie via IOK. Check www.iok.be/asbestproject

Hoe verpakken?

Grote stukken asbestafval, zoals golfplaten, verpak je best in doorzichtige plastic folie. Gebruik folie van minstens 100 micron (0,1 millimeter dik). Deze folie vind je ondermeer in doe-het-zelf winkels. Sluit goed af met een stevige plakband.

Zorg ervoor dat het verpakte asbest hanteerbaar blijft. Dus maximaal 2 golfplaten per pak. Het plastic omhulsel van de verpakte asbest mag niet scheuren bij het tillen. Indien dit toch gebeurt, moet je het herstellen met tape.

Kleinere stukken asbestafval zoals leien kan je ook in transparante plastic zakjes verpakken. Verpak ze 2 keer in plastic zakken en sluit goed af met een stevige plakband.

De plastic folie of plastic zakjes moeten altijd transparant zijn.

Wat kost het?

Jaarlijks mag je per huisadres gratis 10 asbestcementplaten (ook wel de gekende golfplaten) binnenbrengen op het recyclagepark. Bij een aanlevering van meer dan 10 platen is een bedrag verschuldigd per begonnen schijf van 10 platen van € 8,00.

Laat je asbest aan huis ophalen

Je kan hechtgebonden asbest ook aan huis laten ophalen. IOK biedt een subsidie aan voor het thuis laten ophalen van asbestgolfplaten en -leien.

Concreet levert IOK Afvalbeheer plaatzakken of een container (15m³) en persoonlijke beschermingsmiddelen. Je vult deze zelf met jouw asbestgolfplaten en/of asbestcementleien. Nadien komt IOK Afvalbeheer de zakken of container ophalen. Niet gratis, maar wel aan sterk gereduceerde tarieven door de tijdelijke ondersteuning van Vlaanderen. Tot 80% goedkoper. Voor meer info kan je terecht bij IOK Afvalbeheer of op asbest-info.

Om een plaatzak of container te bestellen bel je naar 014 53 53 53 of vul het e-loket in.

Let op: Houd er wel rekening mee dat wij massaal veel aanvragen krijgen en er een wachttijd van 2 à 3 maanden is voor de levering van de materialen.

Het is sinds 1 januari 2021 niet meer mogelijk om containers voor asbest te bestellen. De subsidies zijn hiervoor uitgeput. Mogelijks wordt in de toekomst een nieuw project opgestart voor de ophaling van asbest in containers tegen aangepaste voorwaarden. 

Niet-hechtgebonden asbest

Asbest werd destijds in heel diverse materialen gebruikt. Voorbeelden van niet-hechtgebonden, de losse toepassingen, zijn zo onder meer plaasterisolatie, afdichtingskoorden, vloerbedekking onder vinylvloeren.

Voor meer info kan je bij de OVAM terecht.