Authentieke bakoven naast molen van Gierle

De molen ‘In Stormen Sterk’ in Gierle krijgt de komende jaren heel wat troeven erbij! Samen met Kempens Landschap gaan we naast de molen een modern bijgebouw realiseren met een authentieke bakoven. Het grasplein rond de windmolen krijgt terug een natuurlijker karakter, zodat de omgeving terug landelijke gevoel van vroeger oproept. De molensite wordt in de toekomst een recreatieve en toeristische troef voor de regio.  

Van graan tot brood 

Met de bakoven willen we jong en oud het verhaal van graan tot brood helemaal laten beleven. Eerst kan je in de molen zien hoe het graan gemalen wordt. Nadien kan je helpen om het meel te verwerken tot brood. De authentieke bakoven komt in een modern gebouw. Omdat we sterk inzetten op duurzaamheid, zullen we dat grotendeels circulair bouwen. Dat betekent dat we voor de bouw minder materialen willen gebruiken, minder afval willen produceren en maximaal herbruikbare grondstoffen zullen gebruiken.  

Mooi ingebed geheel 

Nu is de molen omgeven door een grasplein, maar er komen knotbomen, wilde akkerbloemen, kleine demonstratieve graanperceeltjes, paden en een klein natuurlijk speelelement. Uiteraard blijft het perceel inzetbaar voor de jaarlijkse Molenfeesten en buurtfeesten, want die vormen een enorme troef voor de site en voor heel Gierle. 

Van akker tot bakker 

Met de omliggende graanboeren zijn al gesprekken gehouden om een wandeling te ontwikkelen om het verhaal ‘van akker tot bakker’ te kunnen brengen. ‘Van akker tot bakker’ is ook de naam van het project zoals we het samen met Kempens Landschap hebben ingediend bij Leader voor subsidie. Leader Kempen Zuid is een landbouw- en plattelandsfonds met middelen vanuit Vlaanderen, Europa en de provincie Antwerpen. Het project dat in totaal 155.000 euro zal kosten, kan de komende twee jaar op 100.000 euro subsidie vanuit Leader rekenen. 

Startschot in 2021 

In 2021 starten we met de voorbereiding van het hele project. De concrete bouw van het gebouw wordt wellicht voor later in 2021 en zal, net als de omgevingsaanleg, doorlopen tot midden 2022. In de toekomst zullen we ook vrijwilligers zoeken om de bakworkshops mee te geven.