Op 24 juni 2020 werd een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd voor de autoluwe fietsroute Herentals-Turnhout. Dit is een project van de provincie Antwerpen, in samenwerking met de stad Herentals, de gemeente Lille, de gemeente Kasterlee en de stad Turnhout.
Oorspronkelijk was het de bedoeling om een fietsostrade aan te leggen, maar een natuurgebied en een militair domein langsheen de spoorlijn verhinderen op korte termijn de realisatie van de fietsostrade F102 Herentals-Turnhout.
Om op korte termijn toch een veilige fietsverbinding tussen Herentals en Turnhout te realiseren, werd gekozen voor een alternatief: een autoluwe fietsroute. Het betreft een route van ruim 20 kilometer. De oorspronkelijke route in onze gemeente liep via Heerle, langs het dubbelrichtingsfietspad van de N134-Lichtaartsesteenweg en stak vlak voor de spoorwegovergang (in Lichtaart) over naar Den Halt. Echter, recent is gebleken dat de fietsoversteek met middeneiland hier niet kan worden gerealiseerd, omdat deze te dicht bij de spooroverweg zou komen te liggen, waardoor de verdrijvingsvlakken niet voldoen aan de normen.
Als alternatief zal de autoluwe fietsroute vanaf Heerle de N134-Lichtaartsesteenweg oversteken, en vervolgens via Groesaard, Achterbroek en Cawinkel weer aansluiten op het oorspronkelijke tracé. Zie onderstaande kaart, waarop de fietsroute in het groen is aangegeven.
Om de autoluwe fietsroute te realiseren maakt de provincie Antwerpen gebruik van bestaande wegen die autoluw zijn. Waar nodig voert de provincie ingrepen uit aan de infrastructuur om de route veiliger en comfortabeler te maken voor de fietser.
Meer informatie kunt u vinden op de website van de Provincie Antwerpen.
Planning van de werken
De uitvoering van de autoluwe route was oorspronkelijk gepland voor 2024, maar de aannemer die toen was aangesteld is failliet gegaan. Inmiddels is een nieuwe aannemer aangesteld, en zullen de niet-vergunningsplichtige werken (fase 1) in het voorjaar van 2025 starten. Op het grondgebied van Poederlee zullen de werkzaamheden vermoedelijk in april of mei van start gaan.
Welke aanpassingen in onze gemeente?
- Invoering zone 30 langs het traject in Heerle, op Groesaard tussen de N134-Lichtaartsesteenweg en Achterbroek.
- Plaatsen van twee verkeerskussens in Heerle om auto's af te remmen.
- Waar mogelijk realiseren van voorrang voor fietsers op kruispunten, aangeduid met rode markering en verkeersborden
- Wegmarkering aanbrengen langs het traject voor meer zichtbaarheid. In Heerle en Achterbroek betreft dit een midden- en randmarkering. Op Groesaard wordt voorlopig enkel een middenmarkering aangebracht, aangezien de (half)verharde bermen geen randmarkering toelaten.
De vergunningsplichtige werken (fase 2) worden in 2026 uitgevoerd. Op ons grondgebied betreft dit enkel de aanleg van een middeneiland op de N134-Lichtaartsesteenweg, ter hoogte van Heerle-Groesaard. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal hiervoor nog een ontwerp uitwerken.
