Vernieuwing begraafplaats dorp Lille

In juni 2023 zijn de werken gestart aan de begraafplaats van dorp Lille. Deze kampt al een tijdje met plaatsgebrek. Om meer ruimte te kunnen creëren, richten we de begraafplaats opnieuw in.

Op het urnenveld komen 200 extra plaatsen. We hebben de strooiweide vergroot door ze te verplaatsen naar een andere locatie. De graszoden en de gedenkzuil zijn mee verhuisd. Dit najaar wordt de strooiweide opnieuw in gezaaid.

De columbariumwand is verplaatst. Aan de hoofdingang komt een nieuw afscheidsgebouw met een overdekte afscheidsplaats.

De begraafplaats wordt ook groener en beter toegankelijk. We leggen extra paden aan die onderhoudsvriendelijker en beter beloopbaar zijn, en de hoofdpaden worden vernieuwd. Er komt meer beplanting en we voorzien verschillende zitbanken. Aan de waterpunten komt er ook een uitleensysteem voor gieters.

Om plaats te maken voor het nieuwe groen, worden eigen aanplantingen en verhardingen rond de graven verwijderd. 

Onderaan deze pagina vind je het plan terug met alle vernieuwingen.

Timing

Als alles vlot verloopt, zijn de werken klaar tegen eind 2023. De begraafplaats blijft toegankelijk via de zij-ingang aan Lindelo, maar wordt af en toe kort gesloten om veiligheidsredenen.

Tijdelijke hinder

Verplaatsing urnenkelders vanaf 4 september

Heel wat urnenkelders worden verplaatst. De nabestaande zijn hiervan reeds op de hoogte. 

  • Aan nabestaanden raden we aan om tijdelijk de bloemen, planten en ornamenten op de urnengraven weg te halen. Ornamenten die blijven staan worden door de aannemer mee verplaatst naar de nieuwe locatie.

Werken urnenveld - augustus/september

Momenteel (augustus) werkt de aannemer ter hoogte van het urnenveld. Zo zullen de betondals tussen de urnengraven verwijderd worden om de paden opnieuw te kunnen aanleggen.

  • Aan nabestaanden raden we aan om tijdelijk de bloemen, planten en ornamenten op de urnengraven weg te halen.

Aanleg betonpad - september/november

Half september gaat de eerste fase van de werken aan het nieuwe betonpad van start. Bij het storten van het beton en het uitwassen van de toplaag kunnen er betonspatten op de zerken komen. De aannemer zal daarom een plasticfolie over de zerken langs het pad plaatsen om deze te beschermen. Het betreft de oranje aanduiding op onderstaand plan. De folie zal maximaal één week aanwezig zijn op de zerken.

  • Aan nabestaanden raden we aan om ten laatste 10 september 2023 de bloemen, planten en ornamenten op de graven in de oranje zone tijdelijk weg te halen. 

Half november gaat de tweede fase van de werken aan het nieuwe betonpad van start. Ook in deze zone zal er een plasticfolie over de zerken langs het pad geplaatst worden. Het betreft de gele aanduiding op onderstaand plan. De folie zal maximaal één week aanwezig zijn op de zerken.

  • Aan nabestaanden raden we aan om ten laatste 15 november 2023 de bloemen, planten en ornamenten op de graven in de gele zone tijdelijk weg te halen.

plan werken begraafplaats september en november 2023