Belasting ongeadresseerd reclamedrukwerk

Doe aangifte van de verspreiding van ongeadresseerd reclamedrukwerk

Wat

Om onze afvalberg verder te verkleinen, voerden we in februari 2021 een belasting op reclamedrukwerk in. Zo proberen we de bedeling van reclamefolders en aanverwante producten te reduceren. We hanteren het principe ‘de vervuiler betaalt’. Wie folders verspreidt, draagt de maatschappelijke kost hiervan.

Prijs en aangifte

Vanaf een gewicht van 20 gram per drukwerk rekenen wij 3 cent per exemplaar aan.

Verspreiders van drukwerk moeten zelf binnen de 14 dagen aangifte doen van de bedeling bij de gemeente. Dit doe je door het formulier bovenaan deze pagina in te vullen. Wordt er geen aangifte gedaan dan rekenen wij 200 euro aan, het bedrag dat overeenkomt met de bedeling van de 4 dorpen (Lille, Gierle, Poederlee en Wechelderzande).

Vrijstellingen

Onze eigen lokale handelaars die een folder bedelen, willen we steunen en niet belasten. Daarom hebben we alle folders tot 20 gram vrijgesteld van belasting. Ook onze verenigingen, scholen, politieke partijen en publiekrechtelijke organisaties worden vrijgesteld.

Help mee afval te voorkomen

Wil je als inwoner geen reclame in je brievenbus dan kan je bij het onthaal van het gemeentehuis een gratis sticker 'geen reclame' bekomen. Deze kan je dan op je brievenbus kleven. Zo voorkom je afval en verklein je ook je eigen afvalberg. Er zijn twee verschillende stickers. Eén indien je geen enkel drukwerk in de brievenbus wil en één voor als je enkel persdrukwerk wil ontvangen.