Bladkorven

Vanaf het vallen van de bladeren plaatst de technische dienst bladkorven op openbaar domein. Deze bladkorven blijven staan tot de meeste bladeren van de bomen gevallen zijn.

Wat mag er (niet) in de bladkorven?

Onze technische dienst maakt de bladkorven regelmatig leeg. In de bladkorven mag je enkel bladeren verzamelen van bomen op het openbaar domein. Het toevoegen van bladeren van bomen op priv├ędomein is niet toegestaan. Ook ander groenafval zoals snoeiafval, gras en onkruid, mag er absoluut niet in.

Bij het plaatsen van bladkorven houden we rekening met het aantal bomen in de omgeving op openbaar domein of er al een andere bladkorf in de buurt staat en of het om woongebied gaat.

Bladeren hebben ook voordelen

Wist je dat er ook heel wat voordelen aan verbonden zijn om de bladeren te laten liggen of te gebruiken in je tuin? Ben je benieuwd wat deze kunnen zijn?

  • De bladeren zitten bomvol voedingsstoffen die tijdens de herfst in de grond terecht komen, waardoor je grond rijker wordt.
  • Liggen er toch echt veel bladeren op je gazon? Dan kan je het teveel aan bladeren opruimen zodat je gazon verder gezond blijft. Alles opruimen is niet nodig, zolang je gazon maar kan ademen.
  • Leg de bladeren in de borders, bloemenperken of tussen de bomen, zo beschermen de bladeren je ondergrond in de winter.
  • Verwerk je bladeren tot humus, hoe meer humus, hoe meer vocht je bodem vasthoud.
  • Dit zorgt ervoor dat de ondergrond meer gewapend is tegen de hitte van een komende zomer.
  • Bladerhoopjes zijn ideale plekjes voor insecten, vogels en egels ter beschutting in de winter maar ook als voedingsbron voor die diertjes.