Brandweer

Lille maakt sinds januari 2015 deel uit van de hulpverleningszone Taxandria, net zoals Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar. De brandweerdiensten worden aangestuurd door de zoneraad. Hierin zetelen alle burgemeesters van de hulpverleningszone.

Dringende interventies

Het hulpcentrum 112 zal steeds de brandweerpost oproepen die het snelst ter plaatse kan zijn. In de praktijk betekent dit dat voor Gierle en een gedeelte van deelgemeente Lille wellicht de brandweerposten van Turnhout of Beerse verwittigd zullen worden. Voor een ander deel van deelgemeente Lille en voor Poederlee zal veelal de brandweerpost Herentals ter plaatse komen terwijl voor Wechelderzande brandweerpost Malle uitgestuurd wordt. Daarbij kan steeds ondersteuning geboden worden vanuit de hulpverleningszone Taxandria.

Niet-dringende interventies

De niet-dringende interventies zoals het reinigen van de openbare weg of wespenverdelging en de brandpreventie zullen voortaan wel vanuit de hulpverleningszone Taxandria georganiseerd worden.

Contactgegevens

Brandweerkazerne in Lille

Eind 2019 nam de zoneraad van de hulpverleningszone Taxandria samen met de gemeente Lille de beslissing om in Lille een brandweerkazerne op te richten. We zoeken vrijwillige brandweermannen voor deze kazerne.

Interesse in een job als brandweervrijwilliger?

Noodkazerne

Sinds juni 2021 is er een tijdelijke brandweerkazerne in Lille. De kazerne wordt ingericht in de gebouwen van de technische dienst van de gemeente in Achterstenhoek. De tijdelijke kazerne, ook wel eens noodkazerne genoemd, komt er in afwachting van de bouw van de definitieve brandweerkazerne. Vanuit de tijdelijke kazerne rukt de brandweer al uit voor stormschade, wateroverlast, wespennesten en andere kleine interventies.