Composteren

Composteren is het proces waarbij organisch materiaal door de werking van bacteriën en schimmels wordt afgebroken tot compost. Het is een natuurlijk proces dat tijd vraagt. In de zomer moet je rekenen op 4 à 5 maanden, in de winter op 6 maanden voordat de compost gebruiksklaar is.

Composteren kan je op een composthoop of in een compostbak of compostvat. De gemeente subsidieert de aankoop van een compostbak of een compostvat.

Op het recyclagepark kan je ook meteen compost kopen om in je tuin mee aan de slag te gaan.

Wat kan en mag je composteren?

Alle organisch materiaal is composteerbaar, maar moet oordeelkundig worden gemengd voor een optimaal resultaat. Een slechtwerkende compostbak verteert het materiaal niet en trekt ratten aan.

Wat mag wel?

  • tuin- en keukenafval...
  • bladeren (ontbinden sneller als ze versnipperd zijn)
  • gazongras (droog)
  • planten
  • onkruid (nog niet in het zaad)
  • oude potgrond
  • verlepte bloemen en planten
  • fruitafval
  • groentenafval
  • eierschalen (fijngestampt)
  • theezakjes en koffiedik (met filter)
  • versnipperd papier

Wat mag niet?

  • vlees, vis en botten
  • zuivelproducten
  • vet en olie
  • kaas-, vlees- en andere sauzen
  • plastic
  • metaal
  • dierenuitwerpselen