De Lilse Zoetigheid

In 2007 creëerde Chocolatier Peter Govaerts van Gofie’s IJs- en Chocoladesalon op vraag van de gemeente Lille een zoete lekkernij. Het unieke hapje bestaat uit marsepein, crème en chocolade.

Het vorige koekje, een zandkoekje, verdween toen de bakker die de zoetigheid bereidde met pensioen ging. Plots zat de gemeente zonder lekkernij. Daarom klopte vzw Toerisme Lille aan bij Peter Govaerts. Het resultaat is niet zomaar een koekje. Je zou het op het eerste gezicht niet vermoeden, maar er komt zelfs helemaal geen koek aan te pas. De Lilse Zoetigheid is een ronde lekkernij met een laagje marsepein, een tussenlaag crème en een onderste chocoladelaag. In de marsepein staan de gemeentenaam en het logo.

De Lilse Zoetigheid is dus meer een soort praline dan een koekje. Het wordt niet gebakken. Met een stempel uit beukenhout worden de naam en het logo van de gemeente in de marsepeinlaag aangebracht, waarna er met een kleine brander overgegaan wordt. Dat geeft die unieke gebrande marsepeinsmaak. Ook de crème wordt artisanaal bereid met goede boter, room en advocaat naar eigen recept. De Lilse Zoetigheid kan dus niet zomaar nagemaakt worden.

Lilse zoetigheid