Gageleer is een goudkleurig bier dat in het Gageleer-glas een mooie witte schuimkop vormt. Het aroma is moutig, ietwat zoetig, fruitig en kruidig. De smaak van de Gagel is kenmerkend en uniek: kruidig met een toets van peper en eucalyptus. Het is een verfrissend bier met een alcoholgehalte van maar liefst 7,5 procent.
Naast de originele Gageleer kan je ook proeven van de Gageleer Superior Dark of de Gageleer Sour White No Hops.
Een biobier met Lilse Gerst
Biolandbouw staat in voor mooie landschappen vol natuur, waar het fijn ontspannen is. Het garandeert een waardig bestaan voor dieren. Daarnaast heeft de biolandbouw een positieve invloed op het sociale weefsel van het platteland en engageert deze landbouw zich voor gezond, betaalbaar voedsel; bij voorkeur tegen een volwaardig inkomen voor de boer en met respect voor de situatie in het zuiden. Dat is niet eenvoudig.
Bioboer Joris Willems boert al jaren biologisch op zijn grond aan Groesaard in Poederlee. Enkele jaren geleden liet hij al een melkautomaat plaatsen nabij zijn stallen, nu kan hij ook uitpakken met zijn eigen bier, gebrouwen met biologisch geteelde gerst.
In 2011 kon hij al ruim 25 ton brouwgerst oogsten die werd vermout bij Dingemans in Stabroek. De Proefbrouwerij in Lochristi kon er een eerste ‘limited edition' van 60.000 liter Gageleer mee brouwen.'
Boer Joris zou echter niet rusten vooraleer het enige echte biolabel op de flesjes met zijn bier zou prijken. In 2012 oogstte hij ruim 21 ton biologische brouwgerst die voldeed aan de strengste kwaliteitsnormen van de mouterij. De gerstemout doorstond feilloos de tests van het Fytolab in Zwijnaarde én van de wereldvermaarde brouwerijhogeschool in het Duitse Berlijn.
De basis voor een nieuwe ‘limited edition' van 30.000 liter Gageleer was gelegd. Het biobier dat in 2012-2013 werd gebrouwen, is goed voor meer dan 90.000 glazen lekkere Gageleer.
Naast de Tipsy uit Gierle heeft nu ook Poederlee zijn eigen bier.
Eeuwenoud Gruutbier
Gagel is een lage struik die in de voedselarme moerassen van de Kempen groeit.
Zijn aromatische bladeren en bloempjes werden al in de Middeleeuwen gebruikt als hoofdbestanddeel van gruut, de toenmalige smaak- en bewaarstof van bier.
Dat oude recept is weer tot leven gebracht in de Gageleer.
Een bier met een bron
De bron van de Gageleer ligt in het Landschap De Liereman in het Kempense Oud-Turnhout.
- Er is het basisproduct Gagel dat onlosmakelijk met het landschap verbonden is
- en er is het engagement van de brouwers; vrijwilligers van Natuurpunt, die mee de Liereman beheren