Sint-Pieterskerk

Tussen 1912 en 1914 werd de oude parochiekerk (met uitzondering van de toren) gesloopt. Architect Ernest Dieltjens ontwierp een drie-beukige kruisbasiliek in neogotische stijl die in de plaats werd opgetrokken.

De toren van 48 meter (52 meter met haan) dateert van einde 15de of begin 16de eeuw. Hij werd gebouwd in een gotische stijl die typisch voor de regio mag worden genoemd. Hij bestaat uit zes geledingen onder een ingesnoerde torenspits. De hoeksteunberen en het gebruik van witte zandsteen voor de waterlijsten zorgen voor een verjongend effect. De spits werd in 1980 geheel vernieuwd. In de toren kun je de oude ‘comme’ en het 17de-eeuwse uurwerkmechanisme bewonderen. De klokken in de toren dateren van 1824 en 1950. De toren werd, als eerste gebouw in België, als monument beschermd in 1936.

De kerk is rijk aan imposante 17de-eeuwse kunstwerken en zilverwerk. De kunstwerken en het zilverwerk werden uit de oude kerk overgebracht. In 1761 bouwde Louis II de la Haye het kerkorgel. In 1893 werd het orgel sterk aangepast.

Elk jaar is er in de week van 17 januari een processie tot Sint-Antonius in de kerk. De heilige abt wordt vereerd als beschermheilige voor mens en dier.

Sint-Pieterskerk