Achtzalighedenboom

De Achtzalighedenboom is een grove vliegden vlakbij de Rollekensberg in de Lilse bossen. De boom is bekend omwille van zijn grillige vorm. De Achtzalighedenboom is al jaren een toeristische trekpleister.

Hij ligt tussen fietsknooppunten 80 en 53, en wandelknooppunten 89 en 92.

De boom, genoemd naar de acht zaligsprekingen van Christus, dankt zijn naam aan het feit dat hij oorspronkelijk over acht stammen beschikte. Toen tijdens de oorlog een Duitser 's nachts een stam afzaagde met als doel heel de boom te vellen voor brandhout, begon het te donderen en te bliksemen zoals het nog nooit gedonderd en gebliksemd had. Uit schrik voor het plotse noodweer liet 'Den Duits' de rest van de boom onaangeroerd.

Maar er wordt nog een ander verhaal verteld:
De vroegere boswachter van Wechelderzande betrapte een paar stropers uit de streek tijdens het uitoefenen van hun nachtelijke stropersactiviteit. De stropers werden veroordeeld tot zware boeten en om zich te wreken op de boswachter kapten zij op een donkere nacht één van de stammen van de Achtzalighedenboom af. Zij wisten namelijk dat de boswachter zeer veel zorg en aandacht besteedde aan deze merkwaardige boom en dat hij er erg trots op was.

Zijn precieze ouderdom kon nog niet met zekerheid bepaald worden. Er werd wel vastgesteld dat de oudste groeiring op de boorkern gevormd werd in 1824. De boom kreeg alleszins reeds een vermelding in een werk over de meest merkwaardige bomen van België uit 1910.

Meer verhalen vind je bij de heemkundige kring : www.hklille.be