Crisisopvang

Zit je in een noodsituatie en heb je geen woning meer? De sociale dienst kan je helpen om tijdelijke opvang te vinden. De noodsituatie kan heel divers zijn: bijvoorbeeld je huis is onbewoonbaar door brand, omwille van een ruzie met je huisgenoot kan je niet meer in je woning verblijven, ...

Welke opvang?

Er zijn verschillende soorten opvang mogelijk:

  • opvang bij familie of vrienden
  • opvangcentrum Kina
  • centrum voor korte opvang van CAW De Kempen
  • noodwoning van het OCMW
  • doorgangswoning (HUB) in Lille of omliggende gemeenten
  • ...

We zoeken steeds naar de meest passende opvang voor jouw situatie.

Voor wie?

Voor alle inwoners van de gemeente die zich in een noodsituatie bevinden en geen huisvesting meer hebben.

Je kan de sociale dienst telefonisch of per e-mail contacteren. Vermeld zeker je naam, telefoonnummer en je vraag voor opvang omdat je je in een noodsituatie bevindt.

Heb je crisisopvang nodig buiten de openingsuren van de sociale dienst? Dan kan je je melden bij het Dak- en thuislozenonthaal van CAW De Kempen op het telefoonnummer 014 42 84 18.

Verdere procedure?

  1. Een maatschappelijk assistent zal je telefonisch te woord staan en samen met jou een afspraak maken voor een gesprek.
  2. Tijdens dit gesprek zal de maatschappelijk assistent je situatie in kaart brengen en bekijken of je in aanmerking komt voor crisisopvang. Dit is het sociaal-financieel onderzoek.
  3. Samen met jou zoekt de maatschappelijk assistent de meest passende opvang voor jou. 
  4. De maatschappelijk assistent contacteert de nodige diensten om de opvang voor jou te regelen.
  5. In sommige gevallen legt de maatschappelijk assistent zijn/haar bevindingen voor aan het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst of aan de voorzitter van dit comité. Zij beslissen of je crisisopvang krijgt toegekend en ze bepalen ook de voorwaarden.

Wat meebrengen?

  • je identiteitskaart

Kostprijs?

De begeleiding voor het zoeken naar crisisopvang is gratis.
Afhankelijk van de soort crisisopvang, moet je mogelijk opvangkosten betalen. Indien je deze kosten niet kan betalen, kan het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst beslissen om deze voor jou te betalen.