De Samenlevingsdienst

Ben je tussen de 18 en 25? Wil je bijleren en ondertussen iets nuttigs doen voor onze maatschappij? Ga voor een samenlevingsdienst! 

Een Samenlevingsdienst, wat is dat? 

Een warme maatschappij. Zorg voor zichzelf. Zorg voor mekaar. Zorg voor de natuur. Dat is wat jongeren tijdens een Samenlevingsdienst met elkaar verbindt.

Engageer jezelf voor een maaschappelijk project

Net als in onze buurlanden kunnen jongeren tussen 18 en 25 jaar ook in België een Samenlevingsdienst doen. De Samenlevingsdienst biedt je de kans je gedurende zes maanden voltijds te engageren voor een maatschappelijk project in een sector naar keuze: natuur, milieu en klimaat, zorg en welzijn, cultuur en onderwijs of sport. Daarnaast krijg je boeiende vormingen in groep (EHBO-certificaat van het Rode Kruis, ecologisch consumeren, sociale vaardigheden, interculturaliteit en vele andere) en neem je deel aan groepsprojecten met andere jongeren. Het hele jaar staat de Samenlevingsdienst open voor alle jongeren tussen 18 en 25 jaar ongeacht je opleidingsniveau of je ervaring.

Je kan bijvoorbeeld evenementen organiseren in een cultureel centrum, kleinschalige landbouw ontdekken, activiteiten leiden in een opvangcentrum voor asielzoekers, in een rusthuis of in een educatieve boerderij.  Het is een geweldige kans om ervaring op te doen, mensen te ontmoeten, bij te leren, je blik te openen, jezelf te vormen én je toekomst richting te geven!

Vergoeding

Je krijgt hiervoor een forfaitaire kostenvergoeding (rond de 10 euro per dag), de samenlevingsdienst zorgt ervoor dat je verzekerd bent én dat je zowel tijdens als erna goed begeleid wordt.

Interesse?

Check de website van de Samenlevingsdienst!

Ga naar de website van de Samenlevingsdienst