De Warandeplas

De Warandeplas is een omvangrijke waterpartij die ligt tussen de bossen van Rollekensbergen en de Visbeekvallei, een enorm waardevol en uitermate gevarieerd natuurgebied. Het is een prachtige locatie om te wandelen, te fietsen en van de natuur te genieten. Er is zelfs een zone waar je hond vrij in het water mag. In mei 2016 werd een schapenraster rondom de Warandeplas geplaatst in functie van de begrazing door schapen. Op die manier wordt er gezorgd voor variatie in de structuur van het landschap met een mozaïek van bos, struiken en open delen.  

Zwemmen is verboden

De Warandeplas is ontstaan als zandwinningsput bij de aanleg van de autostrade. Er zijn plaatsen in de plas die veel dieper zijn dan andere zones. Hierdoor ontstaat er een enorm temperatuursverschil. Wie in het water belandt en in een koude zone terecht komt, kan ineens verkrampen en verdrinken. Het is dan ook ten strengste verboden om het water van de Warandeplas te betreden. Ook pootjebaden is niet toegestaan. Om te zwemmen kan je vlakbij in de vijver van de Lilse Bergen terecht. Het gemeentebestuur laat in de zomer op regelmatige tijdstippen controles uitvoeren om mensen te sensibiliseren die tegen de regels in het water betreden.  

Enkel waterskiën is toegestaan

De enige activiteit die is toegestaan op De Warandeplas is waterskiën. Alle waterskiërs moeten verplicht thermische pakken dragen. Wanneer ze in het water vallen, moeten de waterskiërs onmiddellijk worden opgepikt. Ook voor hen is het niet toegestaan om in de Warandeplas te zwemmen.

Locatie gebruiken

Wie aan de Warandeplas een activiteit wil organiseren, dient contact op te nemen met de sportdienst van de gemeente.

De Warandeplas
Haarlebeek
2275 Lille