Donatie menselijk lichaamsmateriaal na overlijden

Maak hier een afspraak - Donatie menselijk lichaamsmateriaal

Waarom is donatie van menselijk lichaamsmateriaal na overlijden zo belangrijk?

Een donor schenkt na zijn of haar overlijden gezond lichaamsmateriaal aan iemand van wie het materiaal ongezond is of uitvalt. Donatie is dus levensbelangrijk. Wie een nieuw orgaan nodig heeft, leeft met een ernstige ziekte en een orgaantransplantatie is vaak een laatste kans op genezen. Er zijn echter donororganen tekort. Patiƫnten komen daarom op een wachtlijst terecht en jammer genoeg sterven er mensen voor ze aan een transplantatie toekomen.

In BelgiĆ« is iedereen wettelijk gezien kandidaat-donor, tenzij je bij leven verzet aantekende. In de praktijk peilt men bij de nabestaanden naar de wens van de overledene. De nabestaanden kunnen op dat moment nog weigeren. Er bestaat ook de mogelijkheid om je expliciet te registreren als kandidaat-donor, dan wordt je wens na overlijden sowieso gerespecteerd. Registratie kan ook de nabestaanden heel wat verwarring en een emotioneel zware beslissing besparen. 

Donatie menselijk lichaamsmateriaal na overlijden omvat 4 beslissingen :

  • Orgaandonatie voor transplantatie : organen van een donor na overlijden wegnemen voor transplantatie bij mensen die hierop wachten
  • Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor transplantatie : weefsels en cellen van een donor na overlijden wegnemen voor transplantatie bij mensen die hierop wachten
  • Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor de vervaardiging van geneesmiddelen : lichaamsmateriaal (organen, weefsels, cellen en alles wat daaruit kan worden gehaald) van een donor na overlijden wegnemen om geneesmiddelen te maken
  • Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor onderzoek : lichaamsmateriaal (organen, weefsels, cellen en alles wat daaruit kan worden gehaald) van een donor na overlijden wegnemen voor wetenschappelijk onderzoek, zonder menselijke toepassing.
    Opgelet : dit soort donatie is verschillend van het afstaan van een lichaam aan de wetenschap (via de universitaire faculteiten geneeskunde) waar het lichaam integraal wordt afgestaan.

Voor elke beslissing kunnen 3 opties worden geregistreerd :

  • Uitdrukkelijke toestemming
  • Verzet
  • Intrekking van een eerdere wilsverklaring

Hoe indienen

Wie kan een verklaring afleggen?

Iedereen die in het bevolkingsregister of langer dan 6 maanden in het vreemdelingenregister is ingeschreven.

Ook bekwame minderjarigen (vanaf 12 jaar) kunnen een wilsverklaring afleggen. Zodra de minderjarige de leeftijd van 18 jaar bereikt heeft, vervalt de keuze automatisch. Hij/zij moet dan zelf opnieuw een verklaring laten registreren.

De ouders of voogd van minderjarigen die niet bekwaam zijn, kunnen voor de minderjarige enkel verzet tegen donatie aanteken.

Een meerderjarige die niet bekwaam is, kan enkel verzet laten uitdrukken door zijn wettelijke vertegenwoordiger of voorlopige bewindvoerder ( of naaste verwant als er geen vertegenwoordiger of bewindvoerder is aangesteld).

Maak hier een afspraak - Donatie menselijk lichaamsmateriaal