Dringende financiële steun voor mensen in nood

Zit je in een noodsituatie door een tegenslag en heb je onvoldoende geld? Dan kan je een dringende financiële steun krijgen via de sociale dienst. Je noodsituatie kan heel divers zijn, bijvoorbeeld je bankrekening is geblokkeerd, je hebt een onverwacht hoog factuur betaald, je had een ongeval, ... De steun kan enkel gebruikt worden voor dringende behoeften, bijvoorbeeld om eten te kopen, je te verwarmen, ...

Voor wie?

Voor alle inwoners van de gemeente die zich in een noodsituatie bevinden en over onvoldoende geld beschikken om aan dringende behoeften te voldoen.

Hoe aanvragen?

Je kan de sociale dienst telefonisch of per e-mail contacteren. Vermeld zeker je naam, telefoonnummer en je vraag voor steun omdat je je in een noodsituatie bevindt.

Verdere procedure?

  1. Een maatschappelijk assistent zal je telefonisch te woord staan en samen met jou een afspraak maken voor een gesprek.
  2. Tijdens dit gesprek zal de maatschappelijk assistent je situatie in kaart brengen en bekijken of je in aanmerking komt voor dringende financiële steun. Dit is het sociaal-financieel onderzoek.
  3. De maatschappelijk assistent legt zijn/haar bevindingen voor aan het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst of aan de voorzitter van dit comité. Zij beslissen of je een dringende financiële steun krijgt toegekend en ze bepalen ook de voorwaarden.
  4. Indien de steun aan je wordt toegekend, ontvang je deze zo snel mogelijk.

Wat meebrengen?

  • je identiteitskaart
  • rekeninguittreksels van de laatste 3 maanden (zichtrekeningen, spaarrekeningen, ...) Breng hiervoor je gsm met bankapp of je bankkaart mee.

Kostprijs?

Deze dienstverlening is gratis.