FairTradeGemeente

Onze gemeente is sinds 2013 een fiere FairTradeGemeente. Samen met 200 andere gemeentes in Vlaanderen engageren we ons om eerlijke handel te ondersteunen, handel met oog voor mens en planeet.

De campagne wordt getrokken door 4 organisaties: Fairtrade BelgiumRikoltoOxfam Wereldwinkels en 11.11.11, met de steun van België-partner in ontwikkeling.

Wat doen fairtradegemeenten?

Gemeenten die zich inzetten voor eerlijke handel én voldoen aan 6 criteria, ontvangen de titel van ‘FairTradeGemeente’. Deze titel toont aan dat de gemeente en haar inwoners eerlijke en lokale duurzame handel niet alleen een warm hart toedragen, maar er ook effectief werk van maken. Zo versterken we tegelijk de vraag naar en het aanbod van eerlijke, lokale en duurzame producten. De drijvende kracht achter elke FairTradeGemeente is het lokale bestuur samen met een trekkersgroep van vrijwilligers. Zij bouwen samen een netwerk uit van geëngageerde eerlijke scholen, winkels, horecazaken, sportclubs, jeugdbewegingen, enzovoort.

Wat doen we concreet?

  • We kopen zoveel mogelijk fairtradeproducten aan en gebruiken dit ook maximaal op onze evenementen: koffie, suiker, thee, fruitsap, wijn, geschenkmanden...
  • Instellingen verbonden aan de gemeente kopen fairtradeproducten aan: de politie, bibliotheek, sporthal en onze gemeentelijke scholen.
  • Verschillende winkels en handelaars in onze gemeente verkopen fairtradeproducten. Ook bij enkele van onze horecazaken kan je terecht voor eerlijke producten.
  • Onze scholen en verenigingen organiseren regelmatig acties rond eerlijke handel.
  • We hebben een enthousiaste werkgroep die het belang van fair trade in onze gemeente in de kijker zet.
  • We zetten sterk in op lokale en duurzame producten. Zo hebben we een fietstocht 'Op toer met de boer', zetten we tijdens de Week van de Korte Keten onze lokale producenten in de kijker, organiseerden we zopas een bomenplantactie voor ons nieuwe voedselbos ...

Lees hier nog meer over fairtradegemeenten