Heraanleg schoolomgeving Poederlee

In de zomer van 2024 plant de gemeente werken aan de schoolomgeving in de Wijngaard. Het doel is om de omgeving autoluwer en veiliger te maken voor voetgangers en fietsers. We gaan er ook meer groen voorzien. 

Wijngaard omgevormd tot karrenspoor

We gaan de parkeerplaatsen vlak aan de school weghalen om de straat autoluwer te maken bij het begin en einde van de school. We nemen een gedeelte van de voortuin van het voormalige klooster in om te zorgen voor een breed, groen wandelpad vanaf de parking verderop in de straat tot aan de school. Kinderen en ouders kunnen zo veilig naar school wandelen. Wie met de fiets naar school komt, gaat op die manier minder last hebben van het autoverkeer. De straat wordt aangelegd als een karrenspoor met twee brede fietsstroken in beton. Daartussen komt een smalle strook van gezaagde en gebrande kasseien te liggen. De voegen worden ingezaaid waardoor er geen open voegen ontstaan en deze ook goed beloopbaar en comfortabel befietsbaar zijn bij het dwarsen van de rijbaan. Voertuigen die fietsers kruisen zullen bij het uitwijken steeds met twee wielen over de kasseienstrook moeten rijden waardoor ze ook gedwongen worden hun snelheid aan te passen. De nieuwe aanleg ontmoedigt om snel te rijden en zorgt voor een groener wegbeeld. De straat blijft na de werken een fietsstraat, wat wil zeggen dat voertuigen achter fietsers moeten blijven en hen niet mogen inhalen.

Wadi en speelzone

Op het grasplein naast het voormalige klooster komt een speelelement met een zitbank en een wadi. Een wadi is een verlaging in het landschap om regenwater op te vangen en traag te laten infiltreren. Er komen ook een negental extra bomen met sierfruit. De laadpunten voor elektrische wagens blijven behouden maar worden langsparkeerplaatsen.

Timing van de werken

  • De heraanleg start op 1 juli met de uitbraak van de wegenis en de aanleg van fundering.
  • Tijdens het jaarlijkse bouwverlof, tussen 15 juli en 5 augustus zijn er geen werken. Enkel plaatselijk verkeer is mogelijk. Doorgaand verkeer is niet toegestaan.
  • In de maand augustus zal de verharding aangelegd worden.
  • Tegen de start van het nieuwe schooljaar zal de school opnieuw bereikbaar zijn.
  • Het einde van de werken is voorzien tegen midden september.

Het laadpunt voor elektrische voertuigen is tijdelijk niet beschikbaar. Het dichtsbijzijnste laadpunt vind je aan de Wijngaard, op de parking naast het oude gemeentehuis. 

Het definitieve ontwerpplan kun je hieronder downloaden.