Wat staat er op de planning?
Fluvius, het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente Lille gaan een samenwerking aan om de herinrichting van de dorpskern van Gierle voor te bereiden.
Achtergrond
De huidige aanleg is ongeveer 30 jaar oud en vertoont ernstige gebreken. Er zijn verzakkingen en spoorvorming in de kasseiverharding op het volledige traject van de Singel. De huidige kasseiverharding zorgt voor geluidsoverlast en voor trillingen in de woningen. De fietspaden in kleiklinkers zijn glad wat voor valpartijen zorgt.
Timing
Doordat het centrum van Gierle beschermd is als dorpszicht door Agentschap Onroerend Erfgoed en doordat de weg beheerd wordt door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) kan de gemeente niet op eigen houtje actie ondernemen om de situatie te verbeteren.
De samenwerkingsovereenkomst is een eerste stap. Oorspronkelijk zat de herinrichting van de Singel niet in de begroting van AWV en ging het gemeentebestuur de aanstelling van een ontwerper prefinancieren om het proces te versnellen. Dit is uiteindelijk niet nodig. AWV heeft middelen vrijgemaakt om de studie te kunnen opstarten. De leiding van de studie blijft nog wel bij de gemeente.
De gemeente wil het bestek klaar hebben tegen mei 2025 om zo de studie te kunnen opstarten.
Wat wordt er aangepakt?
De gemeente wil verschillende maatregelen doorvoeren om het dorpszicht te verbeteren en de leefbaarheid te verhogen:
Aanpassing van de rijbaan en fundering om geluidsoverlast en trillingen te verminderen, met minimale impact op het historische en landschappelijke dorpszicht. Een mogelijke oplossing is het gebruik van vlakke kasseien in plaats van bolvormige kasseien op een deel van de rijbaan.
Beperking van de kasseiverharding in de straten die uitkomen op de Singel. In De Nefstraat, Kloosterstraat en Beersebaan loopt de verharding nu tot op de grens van de als dorpszicht beschermde zone. De gemeente wil dit terugbrengen tot 5 à 10 meter in de straat.
Weren van zwaar verkeer in de toekomst.
Vergroening van de parking aan de Singel en aanpassing van de bushaltes aan de huidige toegankelijkheidsnormen.
Aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel, aangezien de dorpskern van Gierle nog een gemengd systeem heeft. Dit biedt ook de kans om andere nutsleidingen te vernieuwen. Hiervoor zal de ontwerper het nodige overleg moeten organiseren met Fluvius, de rioolbeheerder van gemeente Lille en de andere nutsmaatschappijen.
De ontwerper zal over deze voorstellen moeten overleggen met het Agentschap Onroerend Erfgoed en een gemotiveerde aanvraag doen.