Woning Heymans en Crabeels

De schilders Adriaan Jozef Heymans en Florent Crabeels woonden van 1876 tot 1881 in dit huis, samen met het gezin van Jozef Proost en Rosalia Van de Vloet. 

Heymans is een van onze oudste luministen. Zowel Heymans (°1839 - †1921) als Crabeels (°1829 - †1896) behoren tot de grondleggers van de ‘Kalmthoutse of Grijze School’ waaruit de ‘Wechelse Schilderschool’ ontstond.

Rond 1876 stond Adrien Joseph Heymans aan het begin van zijn carrière. Hij was getrouwd en had kleine kinderen. Florent Crabeels, tien jaar ouder dan Heymans, kwam op dat moment nog niet echt aan de bak.

Beiden waren landschapsschilders in openlucht en verlieten Kalmthout omdat de heide in Kalmthout naar hun gevoel te veel schilders aantrok. In Wechelderzande zochten ze de ongeschonden natuur. De immense heide kwam tot hier aan hun woning.

De twee schilders hadden geen centen en in Wechelderzande was er een woningnood. Dankzij de oom van Heymans, die hier dertig jaar burgemeester was, kwamen ze in deze woning terecht. De boerenfamilie van Jozef Proost nam de kunstenaarsgezinnen op in hun midden.

Vijf jaar woonden zij hier met drie gezinnen én hun kinderen samen. Heymans en Crabeels schilderden er prachtige werken. In 1881 vonden ze een oplossing voor hun woningprobleem. Hun carrière was intussen gelanceerd.