Hondenlosloopzones

In een hondenlosloopzone mogen honden, onder het waakzame oog van hun baasjes, zonder leiband rondlopen en ravotten.

  • Sluit steeds de poort bij het betreden en verlaten van de zone.
  • Een hondenlosloopzone is geen hondentoilet. Hondenpoep raap je op en neem je mee of deponeer je in de voorziene vuilnisbak.
  • Buiten de losloopzone moeten honden aangelijnd blijven. Op weg van en naar de zone moet je je hond dus aanlijnen.
  • Enkel gesocialiseerde honden zijn toegelaten. Je moet je hond onder controle hebben en je hond moet kunnen omgaan met andere honden.

Twee hondenlosloopzones in Lille

In Lille zijn er twee hondenlosloopzones. De exacte locaties vind je op het plannetje.

  • Er is een kleine zone aan de Warandeplas. Hier kunnen de honden ook zwemmen.
  • Aan de Strandweg vlakbij De Lilse Bergen is een grote losloopzone van acht hectare. 

Parkeren

Aan de Strandweg is weinig parkeerruimte. Parkeren doe je best op de carpoolparking vlakbij of bij De Lilse Bergen.

Waarom moet mijn hond aan de lijn buiten de losloopzone?

In de Lilse bossen is het aangenaam wandelen. Het is verleidelijk om je hond los te laten meewandelen. Waarom mag dat nu niet?

Wandelaars, joggers en fietsers hebben al eens last van honden. Niet iedereen vindt het leuk als een hond enthousiast tegen hen opspringt of luid blaffend achter hen aanrent.

Daarnaast hebben alle honden een jachtinstinct. Als een hond een wild dier ruikt, wordt dat instinct  geprikkeld. Hij gaat er op af, uit nieuwsgierigheid, of om het te vangen. Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken de dieren op.

Vogels die op de grond of laag in de struiken broeden, lopen gevaar bij loslopende honden. Zij mogen niet te vaak worden verstoord. In het ergste geval laten ze hun kuikens in de steek of trekken ze weg uit het gebied. Op die manier kan het vogelbestand drastisch teruglopen.

Honden laten op verschillende manieren geursporen achter. Dit zorgt er onder andere voor dat reeën lange tijd wegblijven. Reeën zijn bovendien herkauwers. Ze rusten elke dag vele uren om hun voedsel te verteren. Worden ze te vaak gestoord tijdens het herkauwen, dan sterven ze met een volle maag. Ook schapen worden makkelijk opgeschrikt door honden. Schapen kunnen niet goed rennen en moeten daarbij soms een enorme inspanning verrichten. Hartstilstand en dood kunnen het gevolg zijn.

Reglementen en verordeningen