Juridische dienst

Heb je vragen over je huurovereenkomst? Zit je in een echtscheiding? Raak je niet wijs uit allerlei termen in een akte of contract? De juridische dienst zoekt samen met jou naar een oplossing.

Voor wie?

Alle inwoners uit de gemeente kunnen bij de juridische dienst terecht.

Welke vragen?

Je kan bij de juristen voor vragen en problemen over allerlei situaties terecht, bijvoorbeeld:
 • echtscheiding, co-ouderschap, onderhoudsgeld
 • erfenis, testament
 • notariële akten
 • huurproblemen, kopen en verkopen, eigendommen, erfdienstbaarheden
 • burenhinder
 • contracten voor aankoop van goederen of diensten, herroepingsrecht, belastingen
 • rechtsbijstand, verduidelijking van een vonnis

Hoe aanvragen?

Op maandagvoormiddag kan je tussen 9 en 12 uur bij onze juriste terecht op het gemeentehuis. Je kan enkel langskomen op afspraak.
Je kan telefonisch of per e-mail een afspraak vragen bij de sociale dienst. Vermeld zeker je naam, telefoonnummer en je juridische vraag of probleem.

Past maandagvoormiddag niet voor jou? De juridische dienst heeft ook een avondzitting in Herentals op maandagavond. Voor een afspraak in Herentals neem je contact met de sociale dienst van Herentals

Verdere procedure?

 1. Een medewerker van de sociale dienst zal je telefonisch te woord staan en een afspraak maken voor een gesprek bij de juristen.
 2. Tijdens dit gesprek zal de jurist luisteren naar je verhaal en je situatie in kaart brengen. Samen met jou zoekt de jurist naar de beste oplossing en geeft je informatie en advies.
 3. Indien nodig kan de jurist je ook concreet helpen door bijvoorbeeld het opstellen van brieven en contracten, onderhandelen en bemiddelen met de tegenpartij of een verzoekschrift opstellen voor de rechtbank.
 4. Als de jurist oordeelt dat een andere dienst je beter kan helpen, zal hij/zij je doorverwijzen. Deze andere diensten zijn bijvoorbeeld een advocaat, notaris, vakbond, sociale dienst, ...
 5. De jurist streeft ernaar je tijdens één gesprek zo goed mogelijk op weg te helpen. Indien verdere opvolging nodig is, maakt de jurist hierover verdere afspraken met je.

Opgelet, de jurist kan niet voor je optreden in de rechtbank. Hiervoor zal hij/zij je altijd doorverwijzen naar een advocaat. Heb je het financieel moeilijk? Dan kan je misschien beroep doen op een gratis advocaat (Pro Deo).

Wat meebrengen?

 • je identiteitskaart
 • eventuele documenten over je juridisch probleem (brieven, contract, huurovereenkomst, vonnis, ...)

Kostprijs?

Deze dienstverlening is gratis.