Laadpalen voor elektrische voertuigen

We zullen de komende jaren meer en meer elektrisch gaan rijden. Vraag je je af waar je een elektrische auto kan opladen? Er zijn verschillende mogelijkheden.

Waar kan je de publieke laadpunten terugvinden in onze gemeente?

Check de locaties op kaart

In onze gemeente zijn er momenteel publieke laadpunten op volgende plaatsen:
 • Brulens z/n - parking tegenover de school
 • Kerkplein z/n - parking kerkplein Lille
 • Pastorijstraat 2 (zijde vendelmansweg) - parkeergaard naast hof d'Intere
 • Poederleeseweg 28 - parking De Wissel 
 • Rechtestraat 44 - parking Gemeentehuis Lille
 • Singel 26 - parking voor JK 't Hoekske
 • Vlimmersebaan z/n - parking kerkplein Wechelderzande
 • Wijngaard 5 - parking naast oud gemeentehuis
 • Wijngaard 15 - parking Wijngaard

Volgende laadpunten zullen op korte termijn ook beschikbaar zijn:

 • Balsakker - parking sportsite Balsakker
 • Heggelaan 25 - toegangsweg voetbalsite

Het gaat telkens over 'normale' laadpalen (geen snelladers).

De uitrol van publiek toegankelijke laadpunten op het openbare domein zal de komende jaren verder door de Vlaamse overheid georganiseerd worden.

Welke voertuigen mogen op de parkeerplaatsen parkeren?

De parkeerplaatsen worden aangegeven met een blauw bord met een witte P (openbare parkeerplaats) en een onderbord met daarop het symbool van een stekker. Enkel voertuigen die 100% elektrisch zijn en plug-in hybrides mogen er parkeren. Wanneer je hier parkeert, ben je verplicht om te laden.

Laadpaal defect?

Is een van de publieke laadpalen defect? Bel dan naar het servicenummer 0800 72 192 (Allego laadpalen) of 0800 12 599 (Engie laadpalen). Het nummer vind je op de palen zelf. De helpdesk kan vanop afstand vaak al een oplossing bieden. 

Publiek laden onderweg

Bij steeds meer tankstations kan je ook met een elektrische wagen terecht. Deze zijn uitgerust met (ultra)snellaadpalen. Je vindt ook steeds meer laadpalen op semi-publieke parkings van warenhuizen en andere winkels.

Op https://mow.vlaanderen.be/laadpalen vind je een overzicht van alle laadpunten in Vlaanderen.

Private laadpunten

Heb je een eigen, vergunde parkeerplaats? Dan kun je een private laadpaal plaatsen op eigen terrein. Plaats de private laadpaal aan je eigen gevel in je voortuin of zijtuin. Je hebt hiervoor geen vergunning nodig. Je mag enkel opladen via een private laadpaal als je je auto ook op eigen terrein kan parkeren en niet op een openbare parkeerplaats.

Het is niet toegelaten een laadkabel over het voetpad of fietspad te leggen of te spannen. Dat verhindert een vlotte doorgang van het openbaar domein. Ook het gebruik van kabelgoten of zwevende laadarmen is verboden.

Het plaatsen van een laadpaal laat je best doen door een erkende elektro-installateur. Meer info vind je op https://www.vlaanderen.be/een-elektrische-wagen-laden/uw-elektrische-wagen-thuis-laden

Publieke laadpaal aanvragen

Iedereen met een volledig elektrische auto kan een publieke laadpaal aanvragen op maximum 250 meter van de woning. Voorwaarde: het kan alleen wanneer je thuis geen plaats hebt voor een eigen laadpunt en wanneer er geen publieke laadpunten in de buurt zijn. De aanvraag gebeurt via een digitaal loket. Meer op vlaanderen.be/publieke-laadpaal-aanvragen.