Testament
Iedereen die gezond van geest is, niet onbekwaam verklaard werd en 16 jaar of ouder is, kan zelf via testament bepalen hoe zijn goederen na zijn overlijden zullen verdeeld worden. Er bestaan drie soorten testamenten:
- Eigenhandig (of onderhands) testament: dat schrijf, dateer en onderteken je volledig zelf. Er zijn geen getuigen nodig. Dit is het goedkoopste testament maar het kan verloren geraken of in verkeerde handen terechtkomen. Ook de bewijskracht van een eigenhandig testament is gering.
- Notarieel (of openbaar) testament: dit dicteer je aan de notaris in aanwezigheid van twee getuigen. De notaris schrijft het testament en leest het voor. Daarna ondertekenen alle aanwezigen het. Dit testament is duurder maar heeft de meeste bewijskracht en biedt zekerheid over de bewaring. Bovendien staat de notaris na je overlijden garant voor de gewenst uitvoering.
- Internationaal testament: dit komt van pas in een internationale context wanneer je voor langere periodes in diverse landen verblijft of je erfgoederen verspreid liggen over diverse landen. Je biedt het aan aan de notaris, die er in aanwezigheid van twee getuigen een verklaring over opmaakt. Het is altijd rechtsgeldig.
Uitvaartcontract
Een uitvaartcontract is een contract dat de laatste wil regelt en dat gesloten wordt tussen een privépersoon en een notaris, begrafenisondernemer, verzekeringsmaatschappij of elke willekeurige daartoe gemachtigde instantie. Het biedt ook alleenstaanden die niet de zekerheid hebben dat familieleden zich om hun begrafenis zullen bekommeren, garanties dat hun laatste wil zal gerespecteerd worden. Bezorg de datum van het contract, het contractnummer en het KBO-nummer van de begrafenisondernemer of de verzekeringsmaatschappij aan de dienst burgerzaken zodat dit correct kan geregistreerd worden. Een geregistreerd uitvaartcontract stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand in staat om op het moment van de aangifte van een overlijden onmiddellijk het bestaan van een uitvaartcontract te melden.