Mobiliteit & Publieke ruimte

Kinderen worden graag betrokken bij de inrichting van een speelruimte.

“Het nieuwe speelpleintje gaat zeker leuk zijn, want dat is gekozen door alle buren samen! Dan vindt iedereen wel iets leuk!” (8 – 12 jaar, Haestakkers)


Jongeren verplaatsen zich binnen Lille vaak met de fiets. Naar school gaan ze vaak met de bus, omdat het veiliger is.


“Wij nemen de bus, wij zitten op Maris Stella en Mariagaarde in Malle. Aan de Oostmalsebaan is het gewoon heel gevaarlijk met de fiets… die baan, die blijft echt duren. Je moet constant aan de kant. Er rijden maar 4 van heel Wechel langs daar. En langs de Vlimmersebaan is ook altijd gevaarlijk.” (meisjes, 12 – 15 jaar)


Kinderen en jongeren zijn fan van brede, afgescheiden fietspaden.


“Ik vind nu wel het fietspad naar Lichtaart/Tielen, dat helemaal vernieuwd is, dat is ook zo terug met een berm tussen en helemaal nieuw gegoten. Dat is ook echt heel breed.” (meisje, 18 jaar, Lille)
“En als binnenkort dat fietspad van Lille naar Gierle ook af is, dan gaat dat ook wel goed zijn, want dan is dat echt met zo’n scheiding tussen fietspad en baan.” (22 jaar, Wechel)

Er mogen meer fietsstraten zijn, maar de regels moeten gehandhaafd worden.


“Hier aan ’t school is er een fietsstraat. Maar ik vind die te kort. Kunnen ze die niet langer maken? Niet alle auto’s blijven achter de fietsers. Als het wat lang duurt, zijn ze het beu en steken ze toch voorbij.” (2e leerjaar, Lille)


Kinderen zijn blij met de hulp van gemachtigd opzichters. Ook regenboogzebrapaden worden positief onthaald.

“Aan de Wasserijstraat moet ik oversteken. Daar zijn veel auto’s, maar dat is niet zo erg, want daar staat een mevrouw om die tegen te houden met haar bordje.” (4e leerjaar, Lille)
“Ik moet 2 x oversteken. 1 x zijn er niet veel auto’s, andere keer wel, maar dat gaat wel goed want het is een regenboog zebrapad. Dat vind ik leuk.” (2e leerjaar, Wechel)


De snelheid op sluiproutes heeft een grote impact op hun leefwereld.


“Pulsebaan, denk ik wel, daar vlammen ze echt.” (12 – 15 jaar, Wechel)
“Ik vind zo de Poeyelheide en zo al die straten in Gierle, dat is zo een driehoek dat ge dan afsnijdt. Of als ge zo van ’t ijssloeberke de baan hebt, dat is een baan waar ge 70 moogt rijden, daar moet ge voorrang van rechts geven ...” (meisje, 18 jaar, Lille)

Lees hier het volledige verslag.