Naar inhoud
ocmw

Winterstrooien

kerkplein - foto Jef Martens
Tijdens het winterseizoen houdt de strooidienst van de gemeente alle gemeentewegen veilig. Het agentschap wegen en verkeer neemt de gewestwegen voor haar rekening.

Onze gemeente beschikt over vier strooiwagens, één per deelgemeente. Bij hevige sneeuwval en ijzel krijgen eerst de invalswegen, schoolomgevingen en publieke parkings een strooibeurt. Bij een matige wintertoestand worden alle verharde wegen, ook de doodlopende staten, in de gemeente gestrooid. In straten waar weinig tot geen verkeer komt, wordt niet gestrooid. Strooien heeft namelijk enkel effect wanneer er voldoende verkeer passeert. Bovendien is strooien schadelijk voor het milieu en voor de wegen.

De diensten rukken uit op basis van de voorspellingen van het KMI, de voorspellingen van de buienradar en de oproepen van de lokale politiepatrouilles. Naargelang de hevigheid van de sneeuwval wordt er beslist of er meerdere strooibeurten nodig zijn. Eén strooibeurt neemt vier à vijf uur in beslag. Wanneer de ploegen ‘s morgens om 5 uur uitrukken, kan men bij normale sneeuwval verwachten dat rond 10 uur de eerste strooibeurt volbracht werd. Bij hevige sneeuwval wordt er uiteraard niet gewacht tot 5 uur ’s morgens, maar wordt er onmiddellijk opgetreden.

De gemeente heeft ook een kleine tractor met sneeuwborstel aangekocht die specifiek wordt ingezet om fietspaden sneeuwvrij te maken.

Grote invalswegen

Gewestwegen worden gestrooid door AWV

  • N153: Oostmalsebaan, Gebroeders De Winterstraat, Wechelsebaan, Rechtestraat, Poederleeseweg, Lilsesteenweg, Dorp, Herentalsesteenweg
  • N140: Gierlebaan, Kloosterstraat, Singel, De Nefstraat, Turnhoutsebaan
  • N134: Lichtaartsesteenweg
  • N132: Beersebaan

Invalswegen gestrooid door gemeente

  • N104: Vlimmersebaan
  • Vennestraat
Datum van het bericht: zaterdag 01 december 2018

Alle nieuws