Naar inhoud
ocmw

De verkiezingen praktisch

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Het stemmen in 12 stappen.
Op 14 oktober 2018 moeten we met zijn allen naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad en provincieraad te kiezen. Maar vanaf hoe laat kan je komen stemmen? Moet je een volmacht geven als je op reis bent? Je leest er hier alles over.

Elke Belg ouder dan 18 krijgt hiervoor een oproepingsbrief in de bus. Op je oproepingsbrief vind je de locatie en het kiesbureau waar je moet stemmen.

In Lille wordt digitaal gestemd. De stemlokalen zijn open van 8 uur tot 15 uur. Het digitaal stemmen verloopt deze keer een klein beetje anders. De stappen die je moet doorlopen, vind je op de figuur op deze pagina. Klik even op de figuur en daarna op het diskette-icoontje om te vergroten.

Oefen het stemmen op de computer 

Wie wil, kan op het gemeentehuis of in de bib van Lille het stemmen komen oefenen. Van woensdag 26 september tot woensdag 10 oktober 2018 staan er hiervoor demotoestellen.

Kandidaten en uitslagen

Vanaf 25 september 2018 publiceert www.vlaanderenkiest.be alle definitieve kandidatenlijsten. Zo weet je zeker wie kandidaat is voor de gemeenteraad of de provincieraad, voor welke partij en op welke plaats. Op zondag 14 oktober 2018, de verkiezingsdag, is www.vlaanderenkiest.be dé website voor de officiële uitslagen. De website geeft onmiddellijk de tussentijdse resultaten door. De website vernieuwt ook voortdurend. Je ziet dus de uitslag letterlijk evolueren.

Afwezigheden en volmachten

In België ben je als kiezer verplicht je stem uit te brengen. Kan je om één van de wettelijk opgesomde redenen (ziekte, invaliditeit, beroeps- of dienstredenen …) niet zelf gaan stemmen, dan kan je toch voldoen aan de kiesplicht door een volmacht te geven. De volmachtformulieren kan je hier krijgen of op de dienst bevolking. Je mag maar één keer met volmacht kiezen. Je hoeft geen volmacht te geven. Je mag ook een attest van de dokter, werkgever of boeking van een buitenlandse reis samen met je oproepingskaart afgeven op de dienst bevolking.

Nog meer weten

Je gegevens op de kiezerslijst nakijken.
Niet-belgen

Voor al je andere vragen in verband met de verkiezingen kan je terecht op www.vlaanderenkiest.be. De veel gestelde vragen van de kiezer hebben ze gebundeld.

Datum van het bericht: woensdag 05 september 2018

Alle nieuws