Naar inhoud
thuisloket ocmw

Energiepremies en fiscale voordelen

cover brochure
In Vlaanderen worden in 2019 diverse stimulansen gegeven voor energiebesparende maatregelen in zowel een bestaande woning als in een nieuwbouwwoning.

Het pakket energiepremies wordt toegekend en uitbetaald door de netbeheerder (Fluvius – de nieuwe naam voor Eandis of Infrax). De nadruk ligt op isolatiemaatregelen in bestaande woningen en op investeringen in groene energie. Vanaf 2019 is er een nieuwe premie voor wie een warmtepompboiler plaatst. Voor wie grondig renoveert en minstens 3 energiebesparende investeringen uitvoert, kan genieten van de totaalrenovatiebonus.

Bij een E-peil voor nieuwbouw van maximaal E30 krijg je automatisch een korting van 50 % op de onroerende voorheffing en dit gedurende 5 jaar. Bij een E-peil van maximaal E20 bedraagt de korting 100 % op de onroerende voorheffing, eveneens gedurende 5 jaar.

Voor Ingrijpende Energetische Renovaties (IER) werd er eveneens een korting op de onroerende voorheffing ingevoerd bij een E-peil van maximaal E90 (5 jaar – 50% korting) en maximaal E60 (5 jaar – 100% korting). En wie een enige gezinswoning aankoopt, kan 1% korting krijgen op zijn registratierechten als je van plan bent om een ingrijpende energetische renovatie uit te voeren. 

Meer info over alle energiepremies en fiscale voordelen: www.energiesparen.be/subsidies

Beschermde afnemers kunnen een energielening afsluiten aan 0% rentevoet (JKP 0%). Je kunt tot 15.000 euro renteloos lenen. Dit bedrag moet terugbetaald worden over een periode van 10 jaar. Meer info over de energielening: www.energiesparen.be/energielening.

Vanaf 2019 wordt het nieuwe EPC gelanceerd. Je hebt een EPC nodig als je je woning gaat verkopen of verhuren. Je kunt ook vrijwillig een EPC voor je woning laten opmaken. Het vernieuwde EPC wil nog meer sensibiliseren, informeren en uiteindelijk aanzetten tot een grondige energetische renovatie van de woning. Op het nieuwe EPC zal een label toegevoegd worden, gaande van A+ (zijnde een woning die meer energie produceert dan verbruikt) tot F (een zeer energieverslindende woning). Door het label toe te voegen, zal de potentiële koper of huurder nog sneller de energieprestatie van de woning of het appartement kunnen inschatten en zal hij deze gemakkelijker kunnen vergelijken met andere woningen en appartementen.

Meer op www.energiesparen.be.

Datum van het bericht: woensdag 16 januari 2019

Alle nieuws