Naar inhoud
thuisloket ocmw

Naaldbomen maken plaats voor natuur

De naaldbossen met een zure, vrij dode strooisellaag (links) maken plaats voor een gemengd bos dat bruist van het leven (rechts).
In de loop van dit jaar en volgend jaar worden 38 percelen openbaar naaldbos uitgedund. Eén derde tot de helft van de naaldbomen zullen er plaatsmaken om loofbomen te laten groeien. Hierdoor ontstaat er een gemengd bos met veel variatie in bomen, planten en dieren. De werken starten half februari.

Door naaldbossen om te vormen tot gemengde bossen stijgt de natuurwaarde enorm. Het zal in het begin even schrikken zijn om zoveel bomen te zien verdwijnen, maar het gaat om een dunning, geen kaalkap. Eén of twee jaar na de werken ga je al terug een mooi bos zien.

Op plaatsen waar in het verleden al dunningswerken zijn uitgevoerd, hebben jonge loofbomen de vrijgekomen ruimte al ingenomen. We zien op die plaatsen ook heel wat dieren terugkomen. Denk maar aan levendbarende hagedissen, hazelwormen, nachtvlinders, egels, marters, boomleeuweriken, nachtzwaluwen… We hebben in Lille ook enkele zeer zeldzame diersoorten die dankzij deze werken floreren. De adderpopulatie groeit elk jaar met minstens 20 individuen. De bruine eikenpage en het bont dikkopje zien we steeds vaker. Wilde bijen én imkers zijn dan weer blij met de bloemetjes van spork die spontaan terug opschiet. De verschillende planten, bloemen, paddenstoelen… die in het openbaar bos in Lille meer kansen krijgen, beginnen op te noemen is onbegonnen werk: klein warkruid, blauwe knoop, kamperfoelie, bramen, grondster, dopheide, gagel, franjekorsttrechtertje…

Wandel mee met de boswachter

Zit je nog met vragen over de bosbeheerwerken? Wil je met eigen ogen zien wat het verschil is tussen een monotoon naaldbos en een gemengd bos dat bruist van het leven? Ga dan mee op pad met boswachter Werner De Kinderen.

Praktisch

  • 30 maart van 9.30 tot 12 uur
  • Vertrek: Haarlebeek, aan Warandeplas
  • Schrijf je in via info@lille.be.
  • Kom indien mogelijk met de fiets. Voor wie met de wagen komt: parkeer in Haarlebeek aan de zijde van het bos.

Lees het interview met de boswachter

In de Info Lille van maart 2019 staat een uitgebreid interview met boswachter Werner De Kinderen over de geplande werken. De informatie hierboven is een korte samenvatting van het gesprek. Het interview is zeker het lezen waard!

Timing en locatie werken

De werken lopen in 2019 en 2020. In het broedseizoen, van 15 maart tot 15 juli, wordt er niet gewerkt. In totaal wordt er 5255 m³ dennenhout gekapt. De helft hiervan gebeurt in Epelaar, dus grondgebied Beerse. De andere helft wordt gekapt op grondgebied Lille, in Kaulille en Berszeggeheide. Op het kaartje in bijlage vind je alle percelen. Vooral aan de Warandeplas zullen de werken zichtbaar zijn.

 

 

Datum van het bericht: woensdag 13 februari 2019

Alle nieuws