Naar inhoud
thuisloket ocmw

200 adders onder het gras in de Visbeekvallei

adder in Visbeekvallei
Al enkele jaren houden vrijwilligers nauwgezet het aantal adders bij in de Visbeekvallei. Op 21 mei ontdekten ze zo de tweehonderdste adder.

In Vlaanderen behoort de adder tot de bedreigde diersoorten. Hij komt er nog maar op drie plaatsen voor. De Visbeekvallei is er hier één van.  De adder is hier wel kwetsbaarder omdat het een klein gebied is.

Sinds 2007 wordt de populatie in de Visbeekvallei intensief opgevolgd door Willy Mannaerts en André Van Hecke met in totaal 553 adderwaarnemingen.

Bij een studie naar gedrag, leefwijze en habitatbeheer van een slangensoort, is het individualiseren noodzakelijk. Een individuele adder kun je herkennen aan de kleine schilden op de bovenzijde van de kop. Deze configuratie is bij ieder dier verschillend. Zoals de vingerafdruk bij de mens. Bij elke waarneming wordt het hoofd gefotografeerd. Aan de hand van een formule kan bepaald worden of het een nieuwe of een gekende adder is. Zo werd de 200-ste adder op 21 mei ontdekt. Ondertussen is nummer 201 ook gespot.

Wanneer je geen specifiek beheer uitvoert voor slangen, is de populatie ten dode opgeschreven. In de Visbeekvallei voeren de gemeente en het Agentschap Natuur en Bos hiervoor waardevolle beheersplannen uit.

Datum van het bericht: dinsdag 11 juni 2019

Alle nieuws