Naar inhoud
thuisloket ocmw

Lille bindt de strijd aan met afvaltoerisme en de grote vervuilers op het recyclagepark

In dit schema zie de prijzen vanaf 1 juli.
Eerlijkere tarieven op het Lilse recyclagepark moeten ervoor zorgen dat het afvaltoerisme stopt, dat de grote vervuilers de rekening betalen en dat onze afvalberg kleiner wordt. Wie weinig afval aanlevert, betaalt vanaf 1 juli 2019 een beetje meer. Wie veel aanlevert, betaalt veel meer.

Begin juni kleurde onze gemeente opnieuw bloedrood op het afvalkaartje in de kranten. Van alle Kempense gemeentes produceert Lille jaarlijks het meeste restafval per inwoner: 129,4 kilo! Analyse van de cijfers leert ons dat het grootste probleem bij het grofvuil zit. Per inwoner belandt er jaarlijks 50,95 kilo grof vuil op het recyclagepark. Dat betekent 841,5 ton per jaar. Jaarlijks betaalt de gemeente 1 177 669 euro voor alle afvalverwerking. Inderdaad, van jouw belastinggeld. Het is dus tijd voor verandering. We passen daarom ons retributiereglement aan. Wie weinig afval aanlevert, betaalt vanaf 1 juli 2019 een beetje meer. Wie veel aanlevert, betaalt veel meer.

De cijfers

Restafval bestaat voor het grootste deel uit huisvuil en grof vuil. In 2018 zette de Lillenaar 78,4 kilo huisvuil op straat. Hiermee zitten we 4,4 kilo boven het gemiddelde in de Kempen. Dat is niet goed. Er zijn slechts vijf gemeentes die het slechter doen. Maar het grote probleem zit bij ons grof vuil. Met 50,95 kilo steken we er met kop en schouders bovenuit als grootste vervuiler. De tweede slechtste leerling produceert maar liefst 20 kilo afval minder.

Het doel

Het voornaamste doel is onze afvalberg verminderen. Daarnaast willen we voorkomen dat je als inwoner moet betalen voor het afval van anderen. En tot slot willen we dat betalen voor je afval eerlijker gebeurt.

Afvalberg verminderen

Het is in de eerste plaats belangrijk dat er goed gesorteerd wordt. Materialen die hergebruikt kunnen worden, kan je gratis naar het recyclagepark brengen. Zorg dat ze niet bij het grof vuil terechtkomen. Glas, papier, karton, metaal, kleding en elektrische apparaten mag je allemaal gratis aanleveren. Pmd verzamelen via de pmd-zak is goedkoper en milieuvriendelijker. Door slim aan te kopen kan je ook je afval verminderen. Check onze minder-afval-tips!

De vervuiler betaalt

De verwerking van afval kost de gemeente handen vol geld. We merken dat een kleine groep mensen afval brengt in grote hoeveelheden. Grote hoeveelheden afval brengen, is momenteel goedkoop. Dat betekent dat wie weinig naar het recyclagepark brengt, mee de rekening betaalt van de grote vervuilers. Het nieuwe retributiereglement voorkomt dit. Afval naar het recyclagepark brengen in Lille is veel goedkoper dan in de omliggende gemeentes. Afval van niet-inwoners belandt zo op ons recyclagepark. Dit noemen we afvaltoerisme. Je betaalt dus voor het afval van anderen.

Eerlijker

Momenteel betaal je acht euro wanneer je met een aanhangwagen afval aanlevert op het recyclagepark. Het maakt niet uit hoe groot die aanhangwagen is of hoeveel afval erop ligt. Dit is niet eerlijk ten opzichte van wie weinig aanlevert.

Vanaf 1 juli 2019 betaal je per kubieke meter. Wie met een kleine, normaal geladen aanhangwagen komt (minder dan 2m3 afval), betaalt vanaf 1 juli 2019 12 euro in plaats van 8 euro. Wie meer afval brengt, betaalt meer. Dat is niet alleen eerlijker. Het is ook gewoon logisch.

Wat verandert er?

Tot nu betaal je voor de aflevering van grof vuil, groenafval en steenpuin afhankelijk van het voertuig waarmee je afval aanlevert. Vanaf 1 juli 2019 betaal je per volume. In het schema zie je hoe het wijzigt. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Voertuigen die samen met hun aanhanger langer zijn dan 8,5 meter worden niet toegelaten op het recyclagepark. Onze infrastructuur is hier niet op voorzien.

Net als nu blijft het mogelijk jaarlijks gratis een kleine hoeveelheid asbestcementplaten aan te leveren. Wie meer aanlevert, betaalt 8 euro per begonnen schijf van 10 platen. Voor de rest wijzigt er niks aan het retributiereglement. Het blijft verboden rest- en gft-afval aan te leveren op het recyclagepark.

Conclusie

Het nieuwe retributiereglement wil de afvalberg verminderen. Inwoners die normale hoeveelheden afval naar het recyclagepark brengen, betalen vanaf 1 juli 2019 een beetje meer. 12 euro in plaats van 8 euro voor een aanhangwagen. Wat nog altijd niet veel is. Afval verwerken kost nu eenmaal geld. Wie veel afval brengt, betaalt hier voortaan wel veel voor.

De aanpassing van dit reglement is een eerste stap om onze afvalberg te verkleinen. De gemeente wil samen met haar inwoners blijvend inzetten op afvalvermindering.

Sluikstorten

De gemeente vreest niet dat de nieuwe tarieven zorgen voor meer sluikstorten. De ervaring binnen IOK Afvalbeheer leert dat dit niet het geval is. Sluikstorten blijft wel een hardnekkig probleem waar de gemeente blijvend op wil inzetten.

Datum van het bericht: donderdag 27 juni 2019

Alle nieuws