Naar inhoud
thuisloket ocmw

Nieuwe tarieven van het recyclagepark in vraag en antwoord

Gewone inwoners betalen vanaf 1 juli slechts een beetje meer. Voor een normaal geladen aanhangwagen zoals deze betaal je vanaf 1 juli 12 euro in plaats van 8 euro.
Een gewone aanhangwagen naar het recyclagepark brengen, kost vanaf 1 juli 12 euro in plaats van 8 euro. Wat nog altijd niet veel is. Het nieuwe reglement treft vooral de grote vervuilers. En nee, het sluikstorten zal hier niet mee verhogen. Hieronder antwoord op de meest gestelde vragen.

Wordt grof vuil brengen nu enorm duur?

Nee. Wie met een gewone, normaal geladen aanhangwagen komt (minder dan 2m3 afval), betaalt vanaf 1 juli 12 euro in plaats van 8 euro. Dat is meer, afvalverwerking kost nu eenmaal geld, maar het maakt ons recyclagepark nog altijd niet duur. Zeker niet in vergelijking met andere gemeentes.

Wat bedoelt de gemeente met eerlijkere tarieven?

Momenteel betaal je acht euro wanneer je met een aanhangwagen afval aanlevert op het recyclagepark. Het maakt niet uit hoe groot die aanhangwagen is of hoeveel afval erop ligt. Dit is niet eerlijk ten opzichte van wie weinig aanlevert. Vanaf 1 juli betaal je per kubieke meter. Wie weinig brengt, betaalt weinig. Wie veel brengt, betaalt veel.

Blijft mijn beurtenkaart geldig?

Ja. De kaarten blijven dezelfde.

Zorgen de nieuwe tarieven niet voor meer sluikstorten?

Nee. De ervaring bij andere gemeentes leert dat dit niet het geval is. Sluikstorten blijft wel een hardnekkig probleem waar de gemeente blijvend op wil inzetten.

Hoe gaan de medewerkers aan het recyclagepark de hoeveelheden meten?

Onze medewerkers kunnen dit redelijk exact bepalen. Gelukkig zijn de meeste van onze inwoners zeer vriendelijke mensen en respecteren ze onze medewerkers van het recyclagepark en hun beslissingen. In andere gemeentes wordt er op deze manier ook zonder al te veel problemen gewerkt.

Waarom gaan de tarieven van groenafval ook naar boven?

Ook op het vlak van groenafval doen we het slecht. Onze gemeente produceert volgens de cijfers zeer veel groen afval. De verwerking van dit afval is duur. We gaan ervan uit dat ook hier de oorzaak ligt bij afvaltoerisme en de grote vervuilers. We bieden onze inwoners al jaren de mogelijkheid om goedkoop compostbakken te kopen en groenafval te composteren. De nieuwe tarieven treffen hierdoor niet de gewone inwoner, maar vooral de grote vervuilers.

Datum van het bericht: donderdag 27 juni 2019

Alle nieuws