Naar inhoud
thuisloket ocmw

Naaldbomen maken plaats voor natuur

De naaldbossen met een zure, vrij dode strooisellaag (links) maken plaats voor een gemengd bos dat bruist van het leven (rechts).
In de loop van dit jaar en volgend jaar worden 38 percelen openbaar naaldbos uitgedund. Eén derde tot de helft van de naaldbomen zullen er plaatsmaken om loofbomen te laten groeien. Hierdoor ontstaat er een gemengd bos met veel variatie in bomen, planten en dieren. De werken starten deze week.

Timing en locatie werken

In totaal wordt er 5255 m³ dennenhout gekapt. De helft hiervan gebeurt in Epelaar, dus grondgebied Beerse. De andere helft wordt gekapt op grondgebied Lille, in Kaulille en Berszeggeheide. Op het kaartje in bijlage vind je alle percelen. Vooral aan de Warandeplas en de Achtzalighedenboom zullen de werken zichtbaar zijn.

De werken lopen in 2019 en 2020. De eerste werken stonden al in het voorjaar gepland, maar door tijdsgebrek start de aannemer nu pas. De aannemer begint met de loten op grondgebied Beerse. Daarna zullen al snel de bossen in onze gemeente aan de beurt zijn.

Waarom?

Door naaldbossen om te vormen tot gemengde bossen stijgt de natuurwaarde enorm. Het zal in het begin even schrikken zijn om zoveel bomen te zien verdwijnen, maar het gaat om een dunning, geen kaalkap. Eén of twee jaar na de werken ga je al terug een mooi bos zien.

Op plaatsen waar in het verleden al dunningswerken zijn uitgevoerd, hebben jonge loofbomen de vrijgekomen ruimte al ingenomen. We zien op die plaatsen ook heel wat dieren terugkomen. Denk maar aan levendbarende hagedissen, hazelwormen, nachtvlinders, egels, marters, boomleeuweriken, nachtzwaluwen… We hebben in Lille ook enkele zeer zeldzame diersoorten die dankzij deze werken floreren. De adderpopulatie groeit elk jaar met minstens 20 individuen. De bruine eikenpage en het bont dikkopje zien we steeds vaker. Wilde bijen én imkers zijn dan weer blij met de bloemetjes van spork die spontaan terug opschiet. De verschillende planten, bloemen, paddenstoelen… die in het openbaar bos in Lille meer kansen krijgen, beginnen op te noemen is onbegonnen werk: klein warkruid, blauwe knoop, kamperfoelie, bramen, grondster, dopheide, gagel, franjekorsttrechtertje…

Lees het interview met de boswachter

In de Info Lille van maart 2019 stond een uitgebreid interview met boswachter Werner De Kinderen over de geplande werken. Het interview is zeker de moeite waard. Je vindt het hieronder.

 

 

 

Datum van het bericht: maandag 23 september 2019

Alle nieuws