Naar inhoud
thuisloket

Weg met wegwerp

Verzameling van plastic flessen
Vanaf 1 januari 2020 voert de Vlaamse overheid een aantal maatregelen in met als doel het gebruik van wegwerpmaterialen zoveel mogelijk te beperken. Zo zal vanaf nieuwjaar het gebruik van wegwerpbekers op evenementen verboden zijn.

Een overzicht van alle verschillende maatregelen:

  • Verbod op gebruik van gratis plastic wegwerpzakken bij handelaars:
    Voortaan is het handelaars verboden om aan hun klanten gratis plastic wegwerpzakken aan te bieden met een dikte van tussen 15 en 50 micron. Het gaat om de typische plastic kassazakken voor eenmalig gebruik. Dit gebeurt in navolging van een Europese richtlijn. Met deze maatregel wilt Europa het gebruik van deze plastic zakken doen afnemen en vermijden dat deze in het zwerfvuil terechtkomen.
  • Gebruik van wegwerpbekers of -verpakkingen voor dranken is verboden op evenementen vanaf 1 januari 2020:
    Enkel als de eventorganisator de wegwerpbekers voor meer dan 90 % inzamelt en laat recycleren, zijn deze nog toegestaan. Vanaf 1 januari 2022 wordt deze grens opgetrokken naar 95 %.

    Overheden mogen vanaf 1 januari 2020 op hun evenementen geen drank meer aanbieden in wegwerpmateriaal. Zelfs niet als ze die terug inzamelen voor recyclage. Ook binnen hun eigen werking mogen overheden geen dranken meer aanbieden in wegwerpmateriaal.
  • Geen stickers op groenten en fruit meer toegestaan vanaf 2021.
  • Vanaf 1 januari 2022 moeten overheden alle bereide voedingsmiddelen aanbieden met herbruikbaar cateringmateriaal, zowel op evenementen als binnen hun eigen werking.

Als gemeente zijn we al volop bezig met deze maatregelen. Zo hebben we pas in al onze gebouwen waterapparaten geplaatst die gevuld kunnen worden met herbruikbare flessen. Vanaf januari 2020 zal er niet meer gewerkt worden met plastic flessen.

Datum van het bericht: woensdag 06 november 2019

Alle nieuws