Naar inhoud
thuisloket

Contactonderzoek gestart: controleer het nummer!

Contactonderzoek
Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, speelt contactonderzoek een grote rol. In deze coronatijden zijn fraudeurs heel creatief met hun pogingen tot oplichting. Je kan enkel gecontacteerd worden via het nummer 02 214 19 19 (telefoon) of 8811 (SMS).

Wat houdt contactonderzoek in?

Met contactonderzoek kan men verhinderen dat het coronavirus opnieuw opflakkert. 

Als iemand ziek wordt door het virus dat COVID-19 veroorzaakt, vraagt het Agentschap Zorg & Gezondheid aan die zieke persoon met wie hij contact heeft gehad. Het is immers mogelijk dat die personen besmet zijn. Het contactcenter belt of bezoekt dan die contactpersonen. Ze geven advies over wat ze moeten doen om te vermijden dat ze op hun beurt andere mensen in hun omgeving ziek maken. Hoe meer besmettingen we op die manier kunnen vermijden, hoe beter.

Het blijft uiteraard belangrijk om de regels te respecteren, zoals regelmatig je handen wassen en afstand houden van elkaar.

Controleer het nummer: 02 214 19 19 of 8811

De contactonderzoekers gebruiken altijd hetzelfde vaste nummer: 02 214 19 19. Als je dus opgebeld wordt door een ander nummer, dan is dat niet het contactonderzoek. Het is ook heel moeilijk gemaakt om dit nummer te imiteren, een oproep met dit nummer is dus al een sterke zekerheid dat het een echte oproep is.

Je kan ook sms-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811. Sms'en doen de contactonderzoekers alleen om je een code te sturen die je aan de huisarts moet tonen voor een "PCR-test" die COVID-19 opspoort. 

Je kan best beide nummers nu al in je telefoon opslaan onder de naam 'corona-contactonderzoek'. Dan herken je het nummer meteen wanneer je opgebeld zou worden.

Opgebeld als patiënt?

Persoonlijke gegevens gekend

Als je positief test en wordt opgebeld om te vragen met wie je allemaal contact hebt gehad, dan zal de persoon aan de andere kant van de lijn al bepaalde informatie over je hebben. De telefonist heeft van je huisarts je naam, telefoonnummer en je geboortedatum.

Telefoontje na huisartscontact

Het telefoontje om te vragen met wie je contact hebt gehad, kan er ook alleen maar komen nadat je contact hebt gehad met je huisarts en je getest bent geweest op COVID-19. Niet daarvoor, ook niet veel later. 

Vragen over een beperkte periode

De vragen die gesteld worden, gaan over de periode van twee dagen voor je ziekteklachten begon te krijgen tot het moment waarop je in isolatie bent gegaan. Je zal nooit vragen krijgen over bijvoorbeeld vorig jaar.

Opgebeld als contactpersoon? Dan geen vragen over je contacten

Word je opgebeld omdat je contact hebt gehad met een besmet persoon? Dan vragen de contactonderzoekers niet met wie jij allemaal contact hebt gehad, dat vragen ze alleen aan een ziek persoon die getest is geweest. Mogelijk vragen ze wel naar je beroep, om na te gaan of je veel contact hebt met kwetsbare personen. Het kan ook dat ze vragen naar je rijksregisternummer, om een attest te kunnen schrijven dat je niet kan werken. 

Geen vragen over financiële gegevens

Je kan veel afleiden uit de vragen die gesteld worden. De contactonderzoekers zullen nooit vragen naar iemands bankgegevens of tijdstippen waarop hij wel of niet thuis is.

Vind je de vragen raar en herken je het telefoonnummer niet, hang dan gewoon op. Denk je te maken te hebben met bedriegers met malafide intenties? Meld dat aan de politie. 

Meer info vind je in de folder onderaan en op www.info-coronavirus.be

Datum van het bericht: vrijdag 15 mei 2020

Alle nieuws