Naar inhoud
thuisloket

Toekomst kerk Poederlee verder besproken in online sessies

kerk Poederlee
Na de aftrap van ‘Kerk als Dorpsknooppunt’ in Poederlee in maart lag het project stil door de coronacrisis. In juni organiseren we drie online participatiesessies om het project verder vorm te geven. Denk je ook graag mee na over de toekomst van de kerk van Poederlee?

Waarom online sessies?

‘Kerk als Dorpsknooppunt’ is een subsidieproject van Innovatiesteunpunt, RURANT vzw, Landelijke Gilden vzw en Provincie Antwerpen waarop onze gemeente heeft kunnen intekenen. ‘Kerk als Dorpsknooppunt’ houdt eind dit jaar op te bestaan. Het is dus belangrijk dat we ons project in Poederlee dit jaar kunnen afronden. Het liefst hadden we dit gedaan met fysieke bijeenkomsten. Helaas is dat door de coronacrisis niet mogelijk. We geloven sterk in het engagement van onze inwoners en gaan ervan uit dat we online een mooie groep samen krijgen om het project verder uit te werken.

Waar staan we nu al?

Op 8 maart gaven we de aftrap van ‘Kerk als Dorpsknooppunt’ in Poederlee! De kerk stond open voor alle nieuwsgierigen. Een 75-tal inwoners kwamen het traject ontdekken. Iedereen werd direct aan het werk gezet en uitgedaagd om hun idee én mening kenbaar te maken.

Wanneer we de informatie die we kregen van de inwoners bij elkaar leggen, komen we tot een bijna unanieme conclusie. Het kerkgebouw kan zeker ook voor iets anders gebruikt worden, maar de kerk is nog belangrijk als religieuze ruimte.

De kerk is een plek voor religie, om tot rust komen, om een kaarsje te branden … Maar, het kerkgebouw biedt volgens de meesten duidelijk kansen om meer te doen voor de gemeenschap, met respect voor datgene wat er vandaag al is én gericht op iedere inwoner. Ideeën zijn er genoeg: repetitieruimte, toneelvoorstellingen, concerten, tentoonstellingen, co-workplek, studeerruimte, pop-up koffiebarretje, filmavond, zingmoment, praatavond…

De informatie uit dit eerste moment wordt naast de dorpenmonitor van Poederlee gelegd. Dit is een analyse gemaakt door de provincie Antwerpen. Hiermee werken we in juni verder tijdens drie creatieve online sessies. Dit moet leiden tot een eerste toekomstvisie voor het kerkgebouw van Poederlee. Iedereen is welkom om hieraan mee te werken. Het resultaat tonen we op een slotmoment in het najaar.

Hoe gaan we verder?

In de drie online sessies in juni gaan we telkens dieper en concreter door de ideeën om zo tot een visie te komen. We weten dat online sessies een drempel zijn voor sommigen, maar we hopen dat iedereen met positieve ideeën die in de mogelijkheid is om deel te nemen, zich vol enthousiasme inschrijft voor één of meerdere sessies. Je inschrijven kan op de website van de Kerk als Dorpsknooppunt. Na inschrijving krijg je praktische richtlijnen voor je deelname en helpen we je wanneer je technische moeilijkheden hebt.

De online sessies zijn niet de enige inspraak die we organiseren over de kerk. Het fysieke startmoment hebben we al achter de rug. Er volgt nog een bevraging over de toekomst van onze kerkgebouwen bij ons inwonerspanel en daarnaast is er ook nog de dorpenmonitor van de provincie.

Online sessies

Je inschrijven voor de sessie kan op de website van de Kerk als Dorpsknooppunt.

Online sessie 1: uitdagingen en kansen

  • maandag 8 juni
  • van 19.30 uur tot 20.45 uur

Online sessie 2: ideeën en senario’s

  • maandag 22 juni
  • van 19.30 uur tot 20.45 uur

Online sessies 3: visie en aanbevelingen

  • maandag 29 juni
  • van 19.30 uur tot 20.45 uur

Meer info over het traject voor de kerk van Poederlee? Het traject volgen? Check de website van de Kerk als dorpsknooppunt.

Datum van het bericht: maandag 25 mei 2020

Alle nieuws