Naar inhoud
thuisloket

Overzicht van de extra coronamaatregelen - update 5 augustus 2020

Een overzicht van alle extra coronamaatregelen
De Nationale Veiligheidsraad nam op 27 juli extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. De provinciale Crisiscel voerde nog bijkomende maatregelen in voor onze provincie. We geven je een overzicht.

Maatregelen Nationale Veiligheidsraad

De Nationale Veiligheidsraad voerde extra maatregelen in om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen.

Bubbel van 5 vaste contacten per gezin

Een van de belangrijkste maatregelen is het verkleinen van onze bubbel. Het aantal sociale contacten wordt teruggeschroefd naar 5 vaste contacten per gezin. Een 'gezin' is iedereen die onder hetzelfde dak woont. Bovendien moeten dat de komende 4 weken dezelfde contacten blijven. Kinderen tot 12 jaar worden niet meegerekend.

Alleen winkelen

Winkelen is opnieuw verplicht alleen (of vergezeld van een minderjarige die onder hetzelfde dak woont of een persoon die hulp nodig heeft). Je mag maximaal 30 minuten winkelen.

Meer contactregistratie

Je zal op meer plaatsen je contactgegevens moeten achterlaten om zo het contactonderzoek te kunnen vergemakkelijken. Sinds vorig weekend was het al verplicht in de horeca, je zal nu ook in fitness- en welnesscentra, op de sportles en bij ons op het recyclagepark je contactgegevens moeten doorgeven.

Extra maatregelen provincie Antwerpen

Omdat de provincie Antwerpen erger getroffen is dan andere gebieden in België, heeft de Provinciale Crisiscel nog specifieke maatregelen ingevoerd voor onze provincie. Deze zijn dus ook van toepassing op onze gemeente.

Invoering avondklok

In de provincie Antwerpen geldt een avondklok. Iedereen moet thuis zijn tussen 23.30 uur en 6 uur, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen zoals bijvoorbeeld:

 • om dringende medische redenen
 • verplaatsingen van of naar het werk
 • bij vertrek naar of terugkeer uit vakantie

Horeca

Cafés en restaurants sluiten om 23 uur.

Mondneusmaskers op publieke ruimte

Iedereen boven 12 jaar is verplicht om een mondneusmasker te dragen op de publieke ruimte. De publieke ruimte omvat alle plaatsen waartoe iedereen toegang heeft, zowel binnen als buiten. Het komt er dus op neer dat je een mondmasker opzet vanaf je je huis verlaat.

 • Deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken en in de private sfeer (thuis)
 • Deze verplichting geldt ook niet tijdens tijdens intensieve sport- en arbeidsinspanningen.
  (enkel als de sport wordt beoefend in daartoe bestemde sportinfrastructuur of op plaatsen en momenten waar het risico op overdracht van het virus zo goed als onbestaande is.)

Wanneer het dragen van een mondmasker of elk alternatief in stof niet mogelijk is om medische redenen, mag een gelaatsscherm worden gebruikt.

In de publieke ruimte ben je altijd verplicht om een mondneusmasker bij je te hebben. Dus ook als je intensief gaat sporten, steek je er eentje op zak. Als je bijvoorbeeld ergens stopt en pauzeert, moet je het opzetten.

Je moet bovendien ook een mondneusmasker dragen op niet-publieke plaatsen waar je de fysieke afstand van 1,5 meter niet kunt garanderen. Dat kan bijvoorbeeld in een clublokaal zijn of op het werk.

Afstand houden in de horeca, maximaal 4 personen per tafel

In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen altijd gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter.

Je mag maximum met 4 personen aan tafel zitten (kinderen inbegrepen). Dit zijn mensen uit je eigen gezin en/of je vaste bubbel. Een uitzondering geldt wanneer jouw gezin meer dan 4 personen telt. Dan mogen jullie (enkel met het gezin) aan één tafel.

Individuele registratie in horecazaken is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende vier weken worden bijgehouden.

Ook individueel winkelen op markten

Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels: geen ‘funshoppen’: je gaat alleen naar de markt of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of je begeleider wanneer je hulpbehoevend bent, en niet langer dan 30 minuten. Kramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid zijn niet toegelaten op markten.

Telewerken verplicht

Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is.

Sporten beperkt

Provinciegouverneur Cathy Berx verfijnde de regels rond sporten op 5 augustus. Hierbij een overzicht:

 • <12 jaar
  • Groepen tot 50 kinderen.
  • Zowel contactsporten als contactloos sporten.
  • Verplicht onder begeleiding van een verantwoordelijke.
 • 12-18 jaar
  • Groepen beperkt tot 10 (steeds dezelfde) kinderen/jongeren. Uitzondering hierop zijn sportkampen of sportinitiatieven georganiseerd door de lokale overheid.
  • Zowel contactsporten als contactloos sporten. Bij één op één contactsporten (judo, karate …) is het dragen van een mondneusmasker verplicht.
 • Volwassenen (>18 jaar)
  • Groepen beperkt tot 10 (steeds dezelfde) personen.
  • Enkel contactloos sporten is toegestaan.

Verkoop alcohol beperkt

Het verkopen van alcohol voor meeneem-gebruik is verboden tussen 24 uur en 6 uur.

Samenscholingen boven de 10 personen verboden

Samenscholingen van meer dan tien personen zijn verboden in de openbare ruimte.

Datum van het bericht: dinsdag 28 juli 2020

Alle nieuws