Naar inhoud
thuisloket

Koop je rookmelder in het gemeentehuis

Koop je rookmelder in het gemeentehuis
Als je de kans krijgt om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen, klinkt het irritante geluid van een rookmelder plots als muziek in de oren. Sinds januari 2020 is het plaatsen van rookmelders wettelijk verplicht. Op het gemeentehuis kan je een rookmelder aanschaffen.

Heb jij nog een rookmelder nodig? Aan het onthaal van het gemeentehuis kan je er eentje aankopen voor 16 euro.

Waarom rookmelders plaatsen?

Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat jij en je huisgenoten zichzelf in veiligheid kunnen brengen.

Waarom geen rookmelders in keuken, garage en badkamer?

In de keuken, badkamer en garage hang je beter geen rookmelder. De toestellen werken met een sensor die de beweging van rook registreert en is daarom ook gevoelig voor dampen en uitlaatgassen. Wie zijn keuken en badkamer toch wil beveiligen, kan opteren voor een rookmelder die werkt op basis van temperatuur. Al zijn die iets duurder en minder snel. Beginnende rook is immers niet zo warm.

Waaraan moet een rookmelder voldoen?

De rookmelder moet CE-gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604. Zowel een type met vervangbare batterij als een type met een niet-vervangbare batterij komt in aanmerking. Kies een toestel dat beschikt over een testknop. Al deze kenmerken vind je op de verpakking.

Meer informatie vind je op de site van Netwerk Brandweer en van Wonen Vlaanderen

Datum van het bericht: maandag 12 oktober 2020

Alle nieuws