Naar inhoud
thuisloket

Traject Kerk als Dorpsknooppunt in Poederlee afgerond

Het toonmoment op 29 september 2020
Begin maart gaven we de aftrap voor het traject Kerk als Dorpsknooppunt in Poederlee. Corona zorgde ervoor dat niet alle momenten verliepen zoals we het wilden. Waar het kon kwamen we fysiek samen, waar het moest digitaal. We rondden zopas het traject af. We vatten het voor je samen.

Traject

Na het startmoment in maart lagen we even stil door de coronalockdown. Omdat we verder wilden met het project schakelden we over op digitaal. In juni volgden drie werksessies. Op 29 september sloten we af met een interactief toonmoment.

Resultaat

Uit de werksessies blijkt dat er nog een sterke gehechtheid is aan de religieuze beleving in het eigen dorp én in de eigen kerk. Het behoud van een plek voor religie in dit kerkgebouw staat dus voorop. Op korte termijn is duidelijk dat alle huidige mogelijkheden, met ook grote diensten, behouden moeten blijven. Maar, naar de toekomst toe kan dit zeker en vast veranderen. Alle resultaten staan gebundeld in een rapport dat je onderaan deze pagina terugvindt.

De volgende stappen

Tijdens de werksessies kwamen heel wat ideeën naar boven die een nieuwe invulling kunnen geven aan het kerkgebouw. De rode draad doorheen alle ideeën bleek verbinding. De inwoners gaven heel duidelijk aan dat de kerk in de toekomst een plek van ontmoeting moet zijn. Daarmee bedoelen ze een uitnodigende plek waar je gemakkelijk binnen en buiten kan lopen, met laagdrempelige activiteiten.

Met Kerk als dorpsknooppunt hebben de inwoners van Poederlee een allereerste start gemaakt om de toekomst van de kerk vorm te geven. Er zullen nog vele stappen gezet moeten worden. De gemeente Lille tekende in op de laatste oproep van het Projectbureau Herbestemming Kerken. Zij gaan onderzoeken of de suggesties uit het rapport op een kwalitatieve en betaalbare manier uitvoerbaar zijn.

Datum van het bericht: woensdag 04 november 2020

Alle nieuws