Naar inhoud
thuisloket

Wegwijs in de steun voor ondernemers getroffen door coronacrisis

Kledingzaak
Voor heel wat ondernemers is steun noodzakelijk om de impact van de coronacrisis op hun zaak te overleven. Daarom voorzien de overheid en andere instanties een steunpakket om hen een hart onder de riem te steken. We geven een overzicht van de voornaamste Vlaamse steunmaatregelen.

De voornaamste steunmaatregelen van de Vlaamse Regering

Vlaams Beschermingsmechanisme

Het Vlaams Beschermingsmechanisme vervangt dit najaar de corona hinderpremie van het voorjaar. Ondernemingen die door de coronamaatregelen een omzetverlies van minstens 60% hebben, of verplicht moeten sluiten kunnen steun krijgen voor de periode van 1 oktober tot en met 15 november en daarna ook voor de periode van 16 november tot en met 31 december.

Handelshuurlening

De Vlaamse Regering voorziet een handelshuurlening voor ondernemingen die door de coronamaatregelen moeilijk hun handelshuur kunnen betalen. Deze lening kan nog tot 1 maart 2021 aangevraagd worden.

Winwinlening

De Vlaamse Regering wil tijdens de coronacrisis het slapend geld van de Vlaming activeren en inzetten om kmo’s te versterken. Daarom wordt de populaire winwinlening van PMV/z uitgebreid en versoepeld.

Vlaamse Kredietbemiddelaar

Wanneer de communicatie tussen de ondernemer en de bank niet vlot verloopt, kan de Vlaamse Kredietbemiddelaar te hulp komen. Deze dienst tracht met een neutrale aanpak mee te werken aan een oplossing voor financieringsproblemen.

Specifieke steun voor de event-, cultuur- en horecasector

Ondernemers werkzaam in de event-, cultuur- en horecasector worden zwaar getroffen door het coronavirus. Naast meer algemene, federale maatregelen worden voor deze sectoren ook specifieke maatregelen gecreëerd of versoepeld.

Voor deze sectoren biedt VLAIO een overzicht van steun in de Subsidiedatabank:

Alle steunmaatregelen via de VLAIO-kanalen

VLAIO bundelt alle steunmaatregelen voor ondernemers van de Vlaamse overheid, maar ook van andere overheden en instanties, via ‘nood aan financiële ademruimte’ op www.vlaio.be/corona en via de filter ‘coronavirus’ in de Subsidiedatabank.

Vragen?

Het VLAIO Contact Center is dagelijks bereikbaar via WhatsApp of telefoon op 0800 20 555.

Echter, voor vragen over wie verplicht moet sluiten of welke activiteiten zijn toegelaten, kan je beter meteen contact opnemen met de FOD Economie via 0800 120 33 en via www.infocoronavirus.be.

Datum van het bericht: dinsdag 17 november 2020

Alle nieuws