Naar inhoud
thuisloket

200 mezenkastjes als strijdmiddel tegen de processierups

Rudi Claessens en Raf Van Den Broeck van de technische dienst
De eikenprocessierups teistert al enkele jaren heel Vlaanderen. We starten daarom nu al met het hangen van extra mezenkastjes. Onderzoek toont aan dat het plaatsen van nestkasten voor mezen de opmars van de eikenprocessierups kan terugdringen.

Kool- en pimpelmezen eten namelijk graag eikenprocessierupsen.

In totaal komen er meer dan 200 mezenkastjes te hangen in onze gemeente. Eind vorig jaar kregen we al 20 mezenkastjes via de provincie Antwerpen. De medewerkers van onze technische dienst timmerden ondertussen 200 extra nestkasten in elkaar. Deze zijn ze nu volop aan het hangen op plaatsen waar vorig jaar veel overlast was. Hiermee hopen we dat de mezen zich in deze zones gaan nestelen.

Interessant weetje: De harige rupsen worden door de mezen ‘gepeld’ en dan over 8 tot soms wel 14 kuikens verdeeld. In twee weken tijd eet een mezenjong ongeveer 800 rupsen.

Hang zelf ook mezenkastjes
Heb je zelf eikenbomen in je tuin staan? Dan kan jij ook helpen door een vogelnestkast op te hangen. Een geschikt kastje is 26 cm hoog en 12 cm breed. Voor koolmezen is de invliegopening 32 mm groot, voor pimpelmezen is dit 28 mm. Kies daarnaast een nestkastje dat open kan om het schoon te maken. Ga dus zelf aan de slag of koop er één op een webshop of in een tuincentrum.

Datum van het bericht: donderdag 07 januari 2021

Alle nieuws