Naar inhoud
thuisloket

Belasting op reclamedrukwerk verkleint afvalberg

sticker 'geen reclame'
Om onze afvalberg verder te verkleinen, voerden we een belasting op reclamedrukwerk in. Met de belasting wil de gemeente reclamemakers ontmoedigen om massaal reclame- of communicatiecampagnes op papier of wegwerpmateriaal te verdelen.

Verspreiders van drukwerk betalen vanaf februari 3 cent per exemplaar dat ze verspreiden. Lokale handelaars en verenigingen die zelf een foldertje posten worden ontzien, want publicaties tot 20 gram zijn gratis.

De verspreiding van ongeadresseerd drukwerk en gadgets in brievenbussen of op de openbare weg heeft een grote ecologische impact. Niet alleen zijn er grondstoffen nodig om de folders te maken. De folders worden ook zeer snel afval. Ze verdwijnen vaak ongelezen bij het oud papier of in de vuilbak. De verwerking van dit afval is belastend voor het milieu. Veel inwoners storen zich ook aan de massa reclame die elke dag in je bus zit. We hebben daarom een belasting in het leven geroepen volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’. Wie folders verspreidt, moet de maatschappelijke kost hiervan dragen.

Verenigingen en lokale handelaars worden ontzien

De belasting is bedoeld voor de professionele reclameverspreiders en de grote ketens. Onze eigen lokale handelaars of verenigingen die een foldertje in de bus stoppen om hun producten aan de man of vrouw te brengen, willen we steunen en niet belasten. Daarom hebben we alle folders tot 20 gram vrijgesteld van belasting.

Verspreiders van drukwerk moeten zelf aangifte doen van de bedeling bij de gemeente.

Help mee afval te voorkomen

Deze belasting heeft geen invloed op jou als inwoner. Wie niet geïnteresseerd is in reclamedrukwerk kan bij het onthaal in het gemeentehuis gratis een sticker 'geen reclame' oppikken om op de brievenbus kleven. Zo voorkom je afval en verklein je ook je eigen afvalberg. Er zijn twee verschillende stickers. Eén indien je geen enkel drukwerk in de brievenbus wil en één voor als je enkel persdrukwerk wil ontvangen.

Hier vind je het volledige reglement.

Datum van het bericht: maandag 01 februari 2021

Alle nieuws