Naar inhoud
thuisloket

Terrassen terug open vanaf 8 mei

Regels heropening terrassen
Op 23 april kwam het Overlegcomité opnieuw samen. Vanaf 8 mei mogen de terrassen van cafés en restaurants terug open. Evenementen mogen dan ook opnieuw plaatsvinden met maximaal 50 personen. Binnen kunnen enkel testevenementen georganiseerd worden.

De beslissingen van het overlegcomité samengevat:

Horeca

Op 8 mei mogen de terrassen van cafés en restaurants open. Hierbij de voorwaarden:

 • Maximaal 4 personen aan één tafel. Er is een uitzondering voor huishoudens groter dan 4 personen.
 • Er moet 1,5 meter afstand zijn tussen de tafelgezelschappen.
 • Enkel zitplaatsen aan tafel.
 • Mondmasker verplicht voor personeel .
 • Klanten dragen een mondmasker als ze aankomen en vertrekken, of bij een toiletbezoek.
 • Bediening aan de bar is niet toegestaan.
 • De klant mag de binnenruimte occasioneel en kort betreden voor de sanitaire voorzieningen, het terras te betreden of te betalen.
 • Terrassen sluiten om 22 uur.

Evenementen

Het Overlegcomité bevestigde ook de eerdere beslissingen voor de cultuur en eventementensector voor de maand mei. Hieronder vallen grote evenementen zoals culturele en andere voorstellingen, wedstrijden en handelsbeurzen.

Dat betekent dat in de maand mei buitenactiviteiten tot 50 personen zijn toegelaten. Ook zullen indoor een reeks testevenementen worden georganiseerd.

In de maand juni zijn buitenactiviteiten mogelijk tot 200 personen. Voor binnen geldt een maximale zaalbezetting van 75% van de CIRM (Covid Infrastructure Risk Model), met een plafond van eveneens 200 personen.

Evenementen binnen en buiten moeten steeds plaatsvinden met mondmasker en op de gepaste sociale afstand. Bij evenementen binnen moeten mensen ook steeds zitten. 

Jeugd- en clubactiviteiten

Het Overlegcomité herbevestigt dat vanaf 8 mei activiteiten in georganiseerd verband (bijv. sportclub of vereniging) met maximaal 25 personen buiten mogelijk worden en dit voor alle leeftijden, maar zonder publiek en zonder overnachting. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen met maximaal 10 binnen.

Vanaf 25 juni zijn binnen- en buitenactiviteiten mogelijk in georganiseerd verband tot maximaal 50 personen. Voor jeugdkampen worden overnachtingen vanaf die datum ook mogelijk. Ook kermissen en niet-professionele brocante- en rommelmarkten worden mogelijk vanaf juni.

Belang van vaccinatie en persoonlijke verantwoordelijkheid

De stapsgewijze heropening van de economie en de hervatting van het sociale leven gebeurt op het tempo van de vaccinatiecampagne. Daarom roept het Overlegcomité iedereen op zich te laten vaccineren. Wanneer je een uitnodiging krijgt, ga er dan meteen op in. Dit is niet alleen een ticket voor jezelf naar de vrijheid, maar voor ons allemaal.

Het lossen van de regels gebeurt stap voor stap. Meer vrijheid betekent ook meer individuele verantwoordelijkheid. Door het de komende dagen en weken veilig te houden, kunnen we een mooie zomer tegemoet gaan.

Beslissingen vorig Overlegcomité

In het Overlegcomité van 23 april was al beslist dat vanaf maandag 26 april:

 • Buiten afspreken weer mogelijk is met maximaal 10 personen. 
 • Niet-medische contactberoepen zoals kappers terug open mogen.
 • Winkelen zonder afspraak terug mogelijk is. Je winkelt met maximaal twee personen uit hetzelfde gezin.
Datum van het bericht: maandag 26 april 2021

Alle nieuws