Naar inhoud
thuisloket

Hinderlijke wespennest gespot?

Vergelijking bij-wesp-hoornaar
Niet alles wat rondvliegt zijn vervelende insecten. Onder andere wilde bijen zijn zeer nuttig voor mens en milieu. Ook wespen kunnen nuttig zijn, maar een wespennest vlakbij je huis kan vervelend zijn. Wie kan je helpen met het bestrijden van een wespennest? En wat is het verschil met een hoornaar?

Wespennest laten verdelgen

De gemeentediensten verdelgen geen wespen. Dit gebeurt door de brandweer. Via het e-loket op www.hvztaxandria.be kan je een aanvraag indienen om een wespennest te laten verdelgen.

Een nest verdelgen is gratis, maar de brandweer vraagt om alleen hinderlijke of echt gevaarlijke wespennesten te melden. Heb je een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar je nooit komt? Dan is een verdelging niet nodig.

Aziatische hoornaar bestrijden

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die in hoog tempo Europa koloniseert. Deze wespachtige is zeer schadelijk voor biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Deze is vooral zwart van kleur. De kop heeft opvallende gele plekken. Ook op het achterlijf heeft zij een gele band en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden. Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. Deze is groter, vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig in de roodbruine kleur. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!*

*Klik op de afbeelding naast dit artikel om ze te vergroten. Zo zie je duidelijk het verschil.

Wat moet je doen als je denkt een Aziatische hoornaar te zien?

Heb je een individu van de Aziatische hoornaar gezien, probeer dan een foto te maken en maak een melding op www.vespawatch.be. Heb je in je omgeving een nest hangen, neem dan ook een foto en plaats die eveneens op www.vespawatch.be.

Belangrijk, neem ook een foto van het insect zelf, want in het beginstadium is het niet altijd gemakkelijk om het onderscheid te zien tussen een nest van een hoornaar of van een andere wesp. Als het effectief om een Aziatische hoornaar gaat, komen speurders het nest zoeken en verdelgen.

Week van de Bij

Begin juni is het Week van de Bij. Ieder jaar verdelen we in de bib gratis bijenvriendelijk bloemenzaad. Net als vorig jaar krijgen we hulp van onze bakkers om de zakjes te verdelen. Wil jij nog wat extra kleur in je tuin én ondertussen de bijtjes helpen? Haast je dan tussen 30 mei en 6 juni naar de bakker!

Datum van het bericht: woensdag 28 april 2021

Alle nieuws