Naar inhoud
Enkel open op afspraak
MAAK EEN AFSPRAAK

thuisloket

Strooiwagens staan paraat

Besneeuw kerkplein - copyright Jef Martens
Nu we stilaan richting de winter gaan, staat onze strooidienst klaar om de gemeentewegen veilig te houden. Het Agentschap Wegen en Verkeer neemt de gewestwegen voor haar rekening. We hebben drie verschillende strooiprocedures. Afhankelijk van het weer rollen we een van onze drie procedures uit.

Onze gemeente beschikt over vier strooiwagens, één per dorp, en een kleine tractor met zoutstrooier en borstel voor de fietspaden. 

Procedure 1

Wanneer er nachtvorst verwacht wordt, strooit het Agentschap Wegen en Verkeer preventief de gewestwegen. De gemeentediensten strooien preventief de Vennestraat en de Vlimmersebaan, twee hoofdwegen in eigen beheer die aansluiten op de gewestwegen Het strooien start om 6 uur en duurt ongeveer een uur. Er wordt één keer gestrooid.

Procedure 2

Wanneer het KMI ijzel, aanvriezende mist of sneeuw voorspelt, worden naast de wegen van procedure 1 bijkomende prioritaire wegen preventief gestrooid per dorp. Het gaat dan om verbindingswegen met de buurgemeentes en wegen die uitgeven op gewestwegen. De voetpaden en toegangswegen rond de scholen, publieke parkings en openbare gebouwen krijgen ook een beurt. Voor de fietspaden zetten we de kleine tractor in. De technische dienst start hiermee om 6 uur. De omgeving van de scholen krijgt prioriteit. De volledige procedure duurt ongeveer 1,5 uur.

Procedure 3

Wanneer er bijzonder gladde wegen zijn door ijzelvorming of hevige sneeuwval, worden alle verharde wegen gestrooid en geschaafd. In principe strooien we één keer, maar in uitzonderlijke gevallen kan dit verhoogd worden. Deze procedure duurt ongeveer 4 uur voor een volledige strooibeurt.

Weten wanneer er in jouw buurt gestrooid wordt?

Onderaan deze pagina vind je plannetjes waarop alle straten uit de verschillende procedures aangegeven staan.

Datum van het bericht: donderdag 04 november 2021

Alle nieuws