Naar inhoud
Enkel open op afspraak
MAAK EEN AFSPRAAK

thuisloket

Registreer en steriliseer je kat

Een van onze zwerfkattenvrijwilligers met haar kat
Katten vormen een van de populairste huisdieren in ons land. Wat veel katteneigenaren niet weten, is dat het verplicht is om je huiskat te laten identificeren, registreren en steriliseren. Heb jij een hart voor katten? Word zwerfkattenvrijwilliger in onze gemeente!

Wat is het belang van identificatie, registratie en sterilisatie?

Identificatie

De identificatie van een kat gebeurt door de dierenarts die een chip in de linkerkant van de hals van de kat inplant. Daarom wordt identificatie ook wel eens chippen genoemd. De chip bevat een uniek nummer dat bestaat uit 15 cijfers. Dit is het chipnummer van de kat.

Registratie

Om een kat te kunnen registreren, moet het chipnummer worden opgenomen in een databank. En dit samen met de gegevens van je kat en de gegevens van de verantwoordelijke. Als een kat gevonden wordt, kan deze makkelijk met zijn of haar baasje herenigd worden als de registratie correct is gebeurd. Denk er dus ook aan om de registratiegegevens aan te passen bij bijvoorbeeld een verhuis.


Opgelet: Omwille van de GDPR-regelgeving staan sinds 1 mei 2021 de registratiegegevens niet meer zichtbaar op de website, tenzij je hiervoor specifiek de toelating geeft. Dit kan je doen door te surfen naar https://online.catid.be/Home en in te loggen met je elektronische identiteitskaart. 

Sterilisatie

Een niet gesteriliseerde kat kan tot wel twee nestjes per jaar voortbrengen. Een gemiddeld nestje telt tussen de 3 en 7 katten. De vermenigvuldiging van katten gaat dus enorm snel. Het is daarom belangrijk om je kat te laten steriliseren. Elke kat geboren na 31 maart 2018 moet verplicht gecastreerd of gesteriliseerd zijn ten laatste op 5 maanden ouderdom of bij verkoop of weggeven. Dit geldt niet als de kat wordt verkocht aan een erkende kattenkweker of wordt geëxporteerd. 

Word zwerfkattenvrijwilliger

Samen met enkele dierenartsen en enthousiaste vrijwilligers hebben we een zwerfkattenproject lopen in onze gemeente. Met dit project willen we het aantal zwerfkatten verminderen. Samen vangen we katten, laten ze steriliseren en zetten ze opnieuw uit. Ons team van vrijwilligers kan extra handen gebruiken! Interesse? Neem contact op met onze milieudienst via milieu@lille.be of 014 44 82 35.

Zelf een zwerfkat opgemerkt? Meld dit op onze meldpagina.

Datum van het bericht: dinsdag 28 december 2021

Alle nieuws